Barion Pixel

Beágyazott ipari számítógépek tartják működésben az intelligens logisztikát

A Cincoze ipari számítógépgyártó Rugged Computing – Diamond termékcsaládja az intelligens logisztikai iparág szereplői körében igazán kedvelt megoldássá vált, miután az európai és az amerikai piacon is figyelemre méltó projekteredményeket ért el. A nagy teljesítményű és energiatakarékos DI-1100, valamint a nagy teljesítményű és alapszintű DV-1000 sorozatú beágyazott ipari számítógépek különösen preferált eszközöknek bizonyultak.

A kiskereskedelmi szintű globális e-kereskedelmi forgalom 2022-ben megközelítőleg 5,7 billió amerikai dollár volt, és az előrejelzések szerint 2025-re 7 billió fölé fog emelkedni – írja közleményben Cincoze, az eMarketer amerikai piackutató cég adataira hivatkozva. Erre a virágzó piacra reagálva elengedhetetlen a munkaerőhiány leküzdése és a hatékonyság növelése. Az általános mesterséges intelligencia és raktározási technológiák fejlődésének és érettségének köszönhetően számos nagy logisztikai és raktározási vállalat aktívan vezeti be az intelligens raktározást, a logisztikai rendszerek korszerűsítésével és a működési modellek fejlesztésével. Ebben a szegmensben az autonóm mobil robotok (AMR-ek), valamint a csomagválogató gépek kulcsfontosságú hajtóerőként jelennek meg, és a DI-1100, illetve a DV-1000 sorozatú beágyazott ipari számítógépek, mint központi elemek, egyre nélkülözhetetlenebb eszköznek tűnnek.

Autonóm mobil robotok, mint optimális raktárkezelők

- Hirdetés -

- Hirdetés -

A komissiózás és a válogatás mindig is a logisztikai központok leginkább munka- és időigényes műveletei voltak. Az AMR-ek megjelenése viszont segített: átvették az árumozgatás terhét, és az útvonaltervezés révén már kezdetben is hatékonyan tudtak együttműködni, sokat enyhítve a logisztikai központok egyik legégetőbb problémáján, a munkaerőhiányon, miközben fel is gyorsították és hatékonyabbá tették a szállítást.

A kompakt Cincoze DI-1100-as sorozatú ipari számítógépek, amelyek mérete nagyjából megegyezik egy A5-ös papíréval, könnyen elférnek az AMR-ekben. Mivel 8. generációs Intel® Core™ Whiskey Lake-U sorozatú processzorral (i7/i5/i3) vannak felszerelve, már megfelelnek a valós idejű dinamikus érzékelés, az akadályelkerülés és más feladatok nagy hatékonyságú számítási követelményeinek. A 15 W TDP energiatakarékos kialakítása csökkenti a teljes energiafelvételt és a töltési időt, hatékonyan növelve a működési hatékonyságot. A DI-1100 sorozat emellett számos csatlakozási opciót, például 1GbE LAN, USB és COM kapcsolatot kínál, megkönnyítve a kamerák és az érzékelők párosítását. A Wi-Fi, GPS és 4G képességek bővítésére szolgáló két mini PCIe foglalattal támogatják továbbá a valós idejű kommunikációt, a nyomon követést és a helymeghatározást. Mindezzel nyitva tartják az utat a pilóta nélküli raktárak további fejlődése előtt.

- Hirdetés -

A csomagválogató gépek kulcsfontosságúak a gyors szállításhoz

A logisztikai automatizálás folyamatában a csomagválogató gép lehetővé teszi a hatékony és pontos csomagkezelést. Ezek a gépek jellemzően fejlett automatizálási technológiákkal vannak felszerelve, többek között vonalkódolvasókkal, képfelismeréssel és robotkarokkal. Ahogy a csomagok a szállítószalagokon haladnak, a csomagválogató gép leolvassa a vonalkódinformációkat vagy a képi jellemzőket, és automatikusan a megfelelő feldolgozási területre sorolja át őket, postai irányítószámok, rendeltetési helyek vagy más kritériumok alapján.

A DV-1000 sorozatú ipari számítógépek robusztus, ventilátor nélküli, kábel nélküli és rezgéscsillapító kialakítással büszkélkedhetnek, sőt MIL-STD-810G, katonai szabványoknak megfelelő ütés- és rezgésállósági tanúsítványuk is van, így kiváló teljesítményt nyújtanak a csomagválogató gépek körüli, rezgésekkel erősen terhelt környezetekben. A 8-9. generációs Intel® Core™ processzor biztosította hatékony számítási teljesítmény gyorsan képes többfeladatos feldolgozást és helyszíni adatelemzést végezni, illetve könnyen kezeli a vonalkódolvasást, a képfelismerést és a csomagválogató gépek egyéb követelményeit. Az intelligens logisztikai központok 24/7-es működésének megfelelve a DV-1000 sorozat kiváló hőelvezetéssel és ipari szintű védelemmel is rendelkezik. Az olyan jellemzői pedig, mint a nagy hőmérsékleti intervallum (-40-70°C) tűrése vagy a túlfeszültség elleni és ESD-védelem, a csomagválogató gépek egyik igazán kedvelt modelljévé teszik a DV-1000-et, hiszen akár szélsőséges, zord környezetekben is megbízhatóan működik.

Gábor János, NEW technology

- Hirdetés -

NEW technology