Barion Pixel

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Bemutatták a világ első miniatűr részecskegyorsítóját

- Hirdetés -

A most kifejlesztett és sikerrel tesztelt, ún. nanofotonikus elektrongyorsítók akkorák, mint egy számítógépes chip, és lézereket használnak az elektronok felgyorsítására. A kutatók óriási lépést tettek a részecskegyorsítók miniatürizálása és ezzel például high-tech rákkezelő egészségügyi eljárások kifejlesztése felé.

Az ilyen fejlesztések ugyanakkor nemcsak az egészségügyben, hanem ipari és kutatás-fejlesztési területeken is érdekesek lehetnek a jövőben – vallják a német Friedrich-Alexander Egyetem (FAU) és a brit Stanford Egyetem lézerfizikai kutatói. A csapat a világon először demonstrált működés közben egy nanofotonikus elektrongyorsítót, és meggyőződéssel jelentette ki a Science Daily-ben, hogy „a mindennapi életünk során egyre nagyobb valószínűséggel találkozunk a jövőben ilyen megoldásokkal, például orvosi képalkotó eljárások vagy a daganatok kezelésére szolgáló kemoterápia során”.

Amikor az emberek meghallják, hogy részecskegyorsító, akkor a legkevésbé sem egy apró eszközre gondolnak, hanem például a genfi CERN monumentális, 27 kilométer hosszú hadronütköztetőjére. Pedig éppen az ekkora méretű eszközök a ritkák, és világszerte zajlanak kísérletek nanofotonikus gyorsítók létrehozására – áll a kutatók cikkében. A két egyetem erőfeszítéseinek hála olyan apró szerkezetben is végrehajtható elektrongyorsítás, ami csupán 0,5 milliméter hosszú, míg a csatorna, amelyen a részecskék áthaladnak, csupán 225 nanométer széles.

„Ezzel a technikával már nemcsak az elektronok vezetése, hanem azok gyorsítása is sikerült nanoméretű szerkezetekben. 12 kiloelektronvolt energiát nyertünk, ami 43 százalékkal több, mint korábban” – magyarázza Stefanie Kraus, a tanulmány egyik szerzője. Egy másik kutató, Leon Brückner hozzátette: bár ez sokak számára nem hangzik nagy eredménynek, „a gyorsítófizika területén hatalmas sikernek számít”.

Ez a demonstráció csak a kezdet. A FAU és a Stanford új célja az, hogy az energia és az elektronáram nyereségét akkora mértékben növeljék, amivel egy chipre épített részecskegyorsító is elegendő forradalmi orvosi alkalmazások kifejlesztéséhez.

Gábor János, Okosipar.hu

Érdemes elolvasni
NEW technology