Barion Pixel

CES 2022: jönnek a színváltós BMW-k

A nemzetközi elektronikai kiállításról a német autógyártó sem hiányozhatott, de a mustra jellegéből adódóan nem jobb motorteljesítménnyel vagy innovatív felszereltséggel állt elő, hanem egy igazán forradalmi ötlettel, a fényezés és a digitális megoldások vegyítésével. A DPC Cars csatornáján megjelent beszámoló szerint az iX Flow karosszériakezelő technológia keretében ún. „E Ink-re” cserélték a hagyományos külső festéket, így lehetővé válik, hogy a kocsi szó szerint gombnyomásra változtassa a színét, vagy információkat jelenítsen meg a burkolaton.

A BMW nem koncepciót, hanem működő prototípust demonstrált, elárulva, hogy az E Ink trükkje a negatív töltésű fehér, illetve a pozitív töltésű fekete pigmenteket tartalmazó mikrokapszulákban rejlik. Ezek az apróságok nem nagyobbak az emberi hajszál vastagságánál, mégis csodát tesznek az autó fényezésével: gombnyomásra képesek megváltoztatni a színét fehérről feketére, majd fordítva, akár részben vagy egészben. A müncheni gyártó szándéka az, hogy a végfelhasználók a kedvük szerinti testre szabhatóság élményét az autójuktól is megkapják – ugyanazzal az egyszerűséggel, ahogy ruhát választanak egy reggelen, vagy megosztják az állapotukat a közösségi médiában.

- Hirdetés -

A színváltós BMW-nek persze számtalan gyakorlati haszna is lehet: megjeleníthető a karosszérián az akkumulátor töltöttsége, vagy jól jelezhető egy autókölcsönző parkolójában az, hogy melyik autó szabad, esetleg a flottából melyekre férne már rá egy mosás. Jól jöhet akkor is, ha nem találjuk a kocsit egy parkolóházban, hiszen gombnyomásra felvillan, sőt, az sem utolsó szempont, hogy egy fekete autó láthatósága sokkal jobb a behavazott téli tájban, viszont nyáron felforr a parkolóban. Ilyen helyzetekben egyszerűen a megfelelő színre változtatjuk az autó fényezését, és ezzel a fenntarthatósági célok is közelebb kerülnek, hiszen utóbbi esetben jóval rövideb ideig kell működtetni például a légkondicionálót.

Gábor János, NEW technology

- Hirdetés -

NEW technology