Barion Pixel

Darus szervizrobotot fejlesztettek az amerikai haditengerészetnek

A Sarcos Technology and Robotics Corporation komoly fejlesztéseket jelentett be az embereket helyettesítő robottechnológiák terén: ezúttal egy olyan darukosárra tervezett eszközt is fejlesztettek, ami kiveszi a kikötői karbantartás és javítás képletéből a humán erőt, ezzel nagyobb biztonságot és termelékenységet idéz elő, például hajógyári környezetben.

A The Robot Report szerint az új gép egyszerre lesz alkalmas olyan ellenőrzési, javítási és karbantartási feladatokra, amelyeket eddig emberek végeztek, kifejezetten veszélyes körülmények között, és a robotnál persze jelentősen lassabban. Ezt most már a gyakorlatban is sikerült bizonyítani: a Sarcos az Amerikai Haditengerészet egyik kaliforniai kikötőjében, Huenemében hajtott végre sikeres teszteket – földön és nagyobb magasságban is.

A cég egy sor alkalmazását hasznosította a terepen: az egy kilométerről vezérelhető, akár mélytengeri Sapien Sea Class vízalatti ellenőrző, a függőleges fémfelületeken közlekedő és zárt terekhez is hozzáférő Guardian S vizuális inspekciós, valamint a Sapien 6M ügyesrobot is remekül vizsgázott. Az igazi szenzáció ugyanakkor a mobil emelőplatformra állítható Guardian DX, ami a darukosárban helyettesíti a humán szerelőt, hogy az biztonságos távolságból irányíthassa és egy csomóféle szerszámot „adhasson a kezébe”, a rozsdamentesítő eszközöktől a hegesztőig.

- Hirdetés -

„A magasban, dinamikus környezetben végzett, például hajógyárakban zajló munka rendkívül veszélyes” – érvelt Kiva Allgood, a Sarcos elnök-vezérigazgatója. „A Sarcos távirányítású robotportfóliója ezeket a hajógyári műveleteket fejleszti – azáltal, hogy kritikus problémákat old meg, köztük az emberi erőforrás korlátaival, miközben javítja a termelékenységet és a biztonságot.”

 „Elengedhetetlen, hogy az Egyesült Államok Haditengerészete olyan megoldásokat találjon, amelyek lehetővé teszik a folyamatos készenlét fenntartását” – mondta a Naval Sea Systems Command expedíciós és fenntarthatósági technológiai vezetője. Janice Bryant a hajók ellenőrzésére, karbantartására és javítására bemutatott technológiákat nagyon meggyőzőnek nevezte, és közölte: azok nagy előnyhöz juttatják haditengerészetet és nagyban növelik a felkészültségét.

Gábor János, NEW technology

NEW technology