Barion Pixel

- Hirdetés -

Dorothy áttörése: az alagútfúró hét hónap után bukkant fel újra

Európa jelenlegi legnagyobb infrastrukturális beruházásán szó szerint komoly mérföldkövet ért el az a 125 méter hosszú, kétezer tonnás alagútfúró gép, amelyet az 1964-es kémiai Nobel-díjat elnyert Dorothy Hodgkinról neveztek el. A kivitelező HS2 szerint egy mérföldet, vagyis 1,6 kilométert tett meg a föld alatt Warwickshire megyében, ahol alagutat fúrt egy nagy kiterjedésű erdő alá.

Dorothy még 2021 decemberében tűnt el a föld alatt – a későbbi gyorsforgalmi vasútvonal északi portáljánál, és 2022. július 22-én bukkant fel újra, a déli oldalon. Ez idő alatt kb. 400 fős stábbal dolgozva összesen 790 darab betongyűrűt hagyott maga mögött.

A HS2 vállalat szakemberei a Long Itchington Wood nevű ősi erdőt óvják meg a részleges pusztulástól, hiszen ahelyett, hogy utat vágnának bele, inkább mintegy 250 ezer tonna talajt megmozgatva átfúrnak alatta. A kitermelt földet nem pazarolják el, hiszen egy 254 méteres szállítószalagon utókezelésre szállítják tovább, hogy később a környező infrastruktúra töltéseit alakítsák ki belőle.

Mark Thurston vezérigazgató hangsúlyozta: a HS2 jelenleg Nagy-Britannia új, karbonsemleges vasúti projektjén dolgozik, lehetővé téve a tisztább és zöldebb vasúti közlekedést, amivel munkahelyek ezreit és új gazdasági lehetőségek százait hívják életre, miközben legalább 30 ezer teherautót vonnak ki a közúti forgalomból.

A szó szerinti áttöréssel még csak az út feléhez érkeztek el, hiszen Dorothyt most szét kell szerelni, majd a vágófejét visszaszállítani az északi kapuhoz, hogy a gép többi – egészben visszavontatott – részével újra egyesülve megkezdje az ikeralagút második vonalának fúrását. Csak ez a művelet legalább négy hónapot vesz majd igénybe, így gyanítjuk, hogy a következő szakasz fúrása megint decemberben fog megindulni, akárcsak tavaly.

Gábor János, NEW technology

- Hirdetés -

NEW technology