Barion Pixel

Ennyivel csökken a karbonkibocsátás AI és robotika alkalmazásával

Ha csak a világ infrastruktúrájának fenntarthatósága a szempont, akkor nem marad egyetlenegy érv sem a mesterséges intelligencia és a robotizálás ellen – állapíthatjuk meg a Gecko Robotics és a Rho Impact vezető hatáselemző cég riportja láttán. A vállalatok paradigmaváltó eredményeket mutattak be arról, hogy a digitalizáció, az AI és a robotika kritikus infrastruktúrákban történő alkalmazása mennyire megváltoztatja azok környezeti hatásait.

Az új kutatás a kazáncsövek meghibásodásainak évi 230 millió tonna megspórolható emissziójáról szóló, korábban közzétett jelentésével együtt kiemeli, hogy a robotika és a mesterséges intelligencia jobb alkalmazása évente 853 millió tonna további kibocsátás-csökkenést eredményezhet, ami olyan, mintha eltűnne az USA karbonlábnyomának 18 százaléka vagy az ott közlekedő robbanómotoros járművek 64 százaléka.

A különböző iparágakban végzett tanulmány hangsúlyozza, hogy a kulcsfontosságú fizikai infrastruktúrák állapotáról szóló adatok értelmes felhasználása óriási lehetőségeket kínálna a világ számára, de ezt jelenleg nem használjuk ki. Pedig a vakfoltok tisztázása és a robotikával támogatott digitalizálás révén 2030-ra ekkora mennyiségben lenne csökkenthető a karbonkibocsátás:

- Hirdetés -

  • Olaj- és gázvezetékeken: 556 millió tonna
  • Erőművekben: 230 millió tonna
  • Papíripari rostanyag- és papírgyártásban: 46 millió tonna
  • Tengeri szállításban: 11 millió tonna
  • Hídfelügyeleti és –karbantartási területen: 10 millió tonna.

„Egy olyan korban, amikor a vezetők a nettó zéró célok, a gazdasági ösztönzés, valamint az energia iránti növekvő kereslet közötti egyensúlyt keresik – különösen a fejlődő gazdaságokban -, új játékszabályokra van szükségünk. Egy olyan paradigmára, ami elvárja, hogy a meglévő infrastruktúránk fokozott sebességgel alkalmazza a technológiát, és biztosítsa, hogy a megújuló stratégiánk ne kövesse el ugyanazt a hibát, amit az infrastruktúránk követett el, hogy aztán ide juttasson bennünket” – magyarázta Jake Loosararian, a Gecko Robotics társalapító-vezérigazgatója.

A legújabb kutatási eredmények hangsúlyozzák a robotika, az érzékelők és a digitalizáció kihasználásának fontosságát az új ipari hatékonyság felszabadítása, a hulladék csökkentése és a gyártási szektor szén-dioxid-kibocsátásának minimalizálása érdekében.

Gábor János, NEW technology

NEW technology