Barion Pixel

- Hirdetés -

- Hirdetés -

EU: egy év alatt 50 százalékkal több megújuló energiaforrás létesült

Egy frissen kiadott uniós jelentés szerint 2021-22-ben 50 százalékkel emelkedett az újonnan kiépített megújuló energiaforrások aránya, vagyis a tiszta energiát hasznosító technológiák még mindig nagyon versenyképesek az Európai Unióban.

A tiszta energiával kapcsolatos technológiák versenyképessége terén elért eredményekről szóló, október utolsó hetében közzétett 2023. évi jelentésből kiderül az is, hogy bár az EU továbbra is élen jár a tiszta energiával kapcsolatos kutatásokban, egyes technológiák kapcsán túl nagy mértékben támaszkodik importra, ami veszélyezteti az unió előrelépését.

A dokumentum tényszerű értékelést nyújt a tisztaenergia-ipar különböző elemeinek versenyképességéről, beleértve a nyersanyagköltségeket és az ellátási láncokkal, a készségekkel, a befektetéssel, valamint a beruházásokkal kapcsolatos problémákat. A dokumentumban a különböző stratégiai jelentőségű, nettó zéró technológiák (pl. hőszivattyúk, nap-, szél- és óceánenergia) versenyképességét is figyelembe veszik.

- Hirdetés -

Az elemzés arra a következtetésre jut, hogy a tiszta energiát hasznosító technológiák még mindig nagyon versenyképesek az EU-ban – még a 2022-es energia- és anyagköltség-csúcs okozta áremelkedés mellett is. A 2021-es évhez képest 2022-ben közel 50 százalékkal nőtt a szél- és napenergia kiépítésének mértéke.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Néhány húzó országnak köszönhető a nagy növekedés

Mivel olyan nemzetek, mint Dánia, Németország, Spanyolország és az Egyesült Királyság jelentős beruházásokat hajtottak végre szárazföldi és tengeri szélerőműparkok felépítése érdekében, Európa világelső a szélenergia, különösen a tengeri szélenergia terén, ami jelentős mértékben nőtt.

Eközben Európa napenergia-kapacitása összességében is növekszik: jelentős napenergia-létesítmények találhatók többek között Németországban, Spanyolországban és Olaszországban. A napenergia hozzáférhetősége a napenergia-technológia fejlődésének és a csökkenő költségeknek köszönhetően emelkedett – áll a jelentésben.

A riport pozitívan értékeli változást, ami nagyban segíti az EU ambiciózus törekvéseit az éghajlatváltozás kezelésére – megújuló energiaforrások segítségével. Mint ismert, az unió a szén-dioxid-semlegesség elérésére 2050-ig, a megújuló energia arányának jelentős növelésére az energiamixben 2030-ig adott magának határidőt.

Gábor János, NEW technology

- Hirdetés -

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Érdemes elolvasni
NEW technology