Barion Pixel

Microsoft Azure-ral emberi intelligenciával bíró robotok készülnek

A Sanctuary AI robotikai vállalat közleményben jelentette be, hogy a Microsoft Azure-t fogja használni újgenerációs humanoidjainak építéséhez. A cég egyben kifejezte szándékát arra, hogy megteremti a világ első, emberhez mérhető intelligenciáját, ami általános célú robotokba integrálható.

A vancouveri Sanctuary AI a Microsofttal kötött szerződéstől azt reméli, hogy felgyorsíthatja az általános célú humanoid robotjai fejlesztését. A cél elérése érdekében az ipari és üzleti célra előszeretettel használt Azure felhőalapú erőforrásait és infrastruktúráját fogja igénybe venni a szuperfejlett gépek képzéséhez, a hálózatépítéshez és az adattároláshoz. Állításuk szerint az emberéhez hasonló intelligencia, ami sokakban első és második hallásra is félelmet kelt, valójában épp hogy biztonságosabb, hatékonyabb és fenntarthatóbb munkavégzést tesz majd lehetővé, ezáltal számos szervezet munkaügyi kihívásait lehet majd kezelni vele.

Az AI modellek következő generációjának felszabadítása a Microsoft segítségével

- Hirdetés -

„A minket megértő és gondolkodó rendszerek létrehozása talán a legnagyobb civilizációs szintű technikai probléma és lehetőség, amellyel valaha is dolgunk volt” – mondta Geordie Rose, a Sanctuary AI társalapító-vezérigazgatója. „Egy ilyen kihíváshoz a világ legjobb elméinek együttműködésére van szükség. Izgatottan várjuk, hogy a Microsofttal közösen felszabadítsuk az AI modellek következő generációját, amelyek az általános célú robotokat fogják működtetni.”

A nagy nyelvi modellek (LLM) alapjaira építve a Sanctuary AI a „nagy viselkedési modellek” (LBM) megalkotása felé halad. Az LBM-ek összekapcsolják a mesterséges intelligenciát a fizikai valósággal, lehetővé téve a rendszerek számára, hogy megértsék és megtanulják a valós világ tapasztalatait. Ezeket a modelleket a Carbon, a Sanctuary AI Phoenix robotjait működtető mesterséges intelligencia vezérlőrendszer fogja használni. A Carbon célja, hogy az általa vezérelt robotot egy magas minőségű viselkedési adatokból álló alap segítségével képessé tegye összetett feladatok elvégzésére.

Az együttműködés bejelentése a vállalatok által közösen végzett munkára épül, és a távoli fizikai munka felszabadítását segíti elő. A Sanctuary AI számos áttörést ért el az AI és a robotika területén: korábban például iparágvezető robotkezeket épített, amelyek egy sor precíziós munkára alkalmasak, a tapintási és hasznos teherbíró képességeik miatt. Maga a „Sanctuary” elnevezés pedig részben ellenőrzött, biztonságos környezetet jelent a mesterséges intelligencia fejlesztésére – a kereskedelmi bevezetés előtt.

Gábor János, NEW technology

NEW technology