Barion Pixel

Európa-szerte 700 megawatt tiszta energiáról szerződött a Google

Nagy bejelentéssel indította a februárt a Google: Európa-szerte több mint 700 MW tiszta energiára vonatkozó áramvásárlási megállapodást kötött, ami lehetővé teszi, hogy a vállalat a következő két évben több mint 90 százalékban szén-dioxid-mentes energiát termeljen többek között Hollandiában, Olaszországban, Lengyelországban és Belgiumban – írta az ESGtoday.

A Google szerint az új megállapodás jelentős előrelépést jelent azon célkitűzésének elérése felé, hogy 2030-ra minden tevékenységét szénmentes energiával lássa el. A Google anyavállalata, az Alphabet 2020-ban nevesítette az említett stratégiát, amely nem kisebb vállalást fogalmazott meg, mint hogy 2030-ra a teljes üzleti tevékenység szén-dioxid-mentes energiával működjék.

Matt Brittin, a Google európai, közel-keleti és afrikai elnöke az új, tiszta energiával kapcsolatos megállapodásokat bejelentő posztjában így fogalmazott: „A Google-nél tudjuk, hogy az éghajlatváltozás rengeteg felhasználó számára kulcsfontosságú kérdés. Az ’energiaválság’ kifejezésre 2023-ban többen kerestek rá, mint bármelyik korábbi esztendőben. Ezért is vagyunk elkötelezettek a fenntartható megoldások iránt felhasználóink, a vállalkozások, a kormányok és saját működésünk irányában egyaránt.”

- Hirdetés -

- Hirdetés -

A szóban forgó február eleji bejelentés többek között két új, hollandiai tengeri szélerőműből (Crosswind és Ecowend) származó, 478 MW villamosenergia-vásárlásról szól. Emellett a Google hosszú távú megállapodást kötött egy olaszországi szárazföldi szélerőmű-projektre, két lengyelországi napenergia-termelő beruházásra, valamint szélerőműpark-projektre Belgiumban.

Brittin hozzátette, „ezek az erőfeszítések hozzájárulnak a világ villamosenergia-rendszereinek szén-dioxid-mentesítéséhez. Ez stratégiai fontosságú kérdés számunkra, kiváltképpen egy olyan időszakban, amikor a világ tapinthatóan a digitális szolgáltatásokra, a felhőalapú számítástechnikára és az AI-technológiákra támaszkodik. Most minden eddiginél fontosabb, hogy a technológiához való hozzáférést hatékonyan és fenntartható módon biztosítsuk.”

- Hirdetés -

Vörös István, NEW technology

- Hirdetés -

NEW technology