Barion Pixel

Ez a folyékony fém intelligens tárggyá alakítja a papírt

Kínai kutatók vezetésével sikerült megalkotni azt a teljesen futurisztikus folyékonyfém-bevonatot, ami egy hétköznapi, elektronikát nem is tartalmazó tárgyat is képes néhány funkcióval rendelkező műszaki eszközzé varázsolni. Még a papír is lehet intelligens anyag, ha a Csinghuai Egyetemen fejlesztett új folyékony fémmel vonják be – állítja a Cell Reports Physical Science-ben megjelent tanulmány.

Az ötvözet képes rá, hogy a papírt és más anyagokat olyan kütyükké változtassa, amelyek képesek pár dolgot maguktól elvégezni. Más folyékony fémeket már ma is használunk olyan intelligens tárgyakban, mint az áramkörök és a viselhető szenzorok, de egyik esetben sem bevonatról beszélhetünk. A Bo Yuan vezette csoport kitalálta, hogy hogyan lehet folyékony fémet formázni és bélyegzőként felhordani egy felületre anélkül, hogy ragasztóanyagra is szükség lenne. Ez eddig még sohasem volt lehetséges.

Mivel a folyékony fémben lévő részecskék hajlamosak szorosan egymás mellett maradni, nehéz rávenni az anyagot, hogy ragasztás nélkül bármilyen felületre tapadjon. Pedig jobb elkerülni, hisz a ragasztók általában negatív hatással vannak a fém tulajdonságaira, például a vezetőképességére. A megoldás a bizmut, indium és ón-oxid ötvözete lett. Miután rájöttek, le is tesztelték, hogy mennyire jól teljesít egy indium/gallium ötvözet mellett. A tudósok kimutatták, hogy a hőt és áramot is vezető fémmel bevont papír origami-formákra alakítható és újra összehajtható.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

„Biztosítanunk kellett, hogy a folyékony fém tapadása nagy méretben, különböző papírokon is egyenletes legyen, hogy a bevonat stabilitása megmaradjon” – magyarázta Yuan. „E problémák megoldása érdekében változtattunk a bélyegzőre alkalmazott nyomáson, valamint a kísérletek során alkalmazott dörzsölési sebességen, és végül megtaláltuk a legmegfelelőbb paramétereket, amelyekkel gyors, nagymértékű és stabil tapadást értünk el.” A kutatás vezetője szerint a találmány bármilyen tárgyból képes – az idő múlásával egyre fejlettebb – eszközt kihozni, és ennek az okoseszközök gyártása, valamint a puha robotika területén lesznek komoly eredményei.

Gábor János, Okosipar.hu

- Hirdetés -

NEW technology