Barion Pixel

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Félúton a Hold felé – befektetőt kapott a Puli Space Technologies

Az ötödik legsikeresebb finn multinacionális IT cég, a Tuxera alapítója és tulajdonosa, Szakacsits Szabolcs angyalbefektetőként támogatja a magyar Puli Space Technologies holdi misszióit. A támogatás elsődleges célja, hogy a NASA és az Európai Űrügynökség által is felkarolt projekt új fejezetet nyisson nem csupán a magyar, de a világ űrtörténelmében is. 

A Tuxera és a Puli Space Technologies kapcsolata 2014-ig nyúlik vissza, az elmúlt évek közös sikerei pedig egyértelművé tették, hogy megéri a magyar űrtechnológiai kutatást támogatni. A magyar szakemberek által fejlesztett Puli Holdi Vízszimatoló ugyanis 2022 májusában elnyerte a NASA “Drágám, összepréseltem a NASA hasznos terhét” (“Honey, I Shrunk the NASA Payload) kihívás folytatásának második helyezését. Ennek eredményeként hamarosan megkezdheti holdi misszióját, a holdkőzet felső rétegében található vízjég kutatását. Amennyiben a technológia és az eszköz sikerrel vizsgázik, úgy azt a projekt későbbi szakaszában akár a Földön, például a mezőgazdasági vízgazdálkodásban is hasznosítani lehet majd.

A rendkívül magas kockázati értékkel, ugyanakkor az ebből fakadóan kiemelkedő tudományos, stratégiai és gazdasági megtérüléssel és az egész magyar űripar számára nagy sikerrel kecsegtető projekt a Tuxera tulajdonosát és technológiai igazgatóját, Szakacsits Szabolcsot is meggyőzte. A finn cég vezetője kiemelt érdeklődéssel fordul a magyar startup ökoszisztéma felé, angyalbefektetőként nyújtott támogatásával pedig aktívan járul hozzá a hazai cégek nemzetközi porondon elért sikereihez is.

- Hirdetés -

“Kevés olyan dinamikus és felfelé ívelő fejlődési szakaszban lévő iparág van jelenleg, ami ekkora átütő siker előtt állna, mint az űripar. Ha a Puli Space Technologies Holdi Vízszimatolója sikerrel zárja küldetését, az nemcsak a magyar űrkutatásban jelent óriási sikert, hanem akár a világot is képes majd megváltoztatni.” – mondta Szakacsits Szabolcs.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

A tőkebevonásra – Magyarországon elsőként – a SAFE (Simple Agreement for Future Equity) tranzakció keretein belül került sor. Ezt a befektetési formát kifejezetten a korai fázisban lévő cégek támogatása során alkalmazzák az üzleti életben.  A befektetés célja, hogy a Puli Space Technologies számára anyagi támogatást, technikai tudást és munkaerőt biztosítson egy következő körös befektetésig.

A támogatás olyan lehetőségeket nyit meg a Puli Space Technologies előtt, amely minden eddiginél nagyobb, magyar magánfinanszírozásból létrejövő űrtechnológiai sikerhez vezethet. A vízjég kimutatása és koncentrációjának mérése közvetlenül a Hold felszínén egyelőre felfedezetlen terület a tudósok előtt, azonban a magyar mérőeszköz hozzájárulhat az áttöréshez a hazai és a nemzetközi űrtörténelemben is.

Puli Space Technologies

- Hirdetés -

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Érdemes elolvasni
NEW technology