Barion Pixel

Futurisztikus reptéri kijelző: mindenkinek csak a saját járatát írja ki

Képzeld el, hogy a terminálon állva nem kell több tucatnyi járat között kiszúrnod a neked hasznos információkat (hogy aztán jól be is nézd), mert csak azokat az adatokat mutatja neked, ami számodra releváns. Ez akkor is igaz, ha egyszerre százan tolonganak előtte. De hogyan lehetséges ez? A gyártó elárulta.

A Delta elkészítette minden idők valószínűleg leginnovatívabb kijelzőjét, amit jelenleg a detroiti repülőtéren tesztelnek – tudta meg a Business Insider. Szerintük vége a beszállókártyák utáni táskában matatásnak és a kaotikus LED-falak bámulásának – legalábbis azokon a terminálokon, ahol telepítik a Misapplied Sciences segítségével kifejlesztett rendszert.

A startup sci-fibe illő találmánya egyszerre rászegeződő tekintetek tömegének képes személyre szabott információkat megjeleníteni – ezt úgy értsd, hogy a melletted álló nászutas pár teljesen mást fog látni ugyanabban a pillanatban, ugyanazon a képernyőn, mint te.

- Hirdetés -

A technológia neve Parallel Reality, és a kijelzője félelmetesen precíz: az egyszerre rámeredő száz szempár mindegyikénél azzal indít, hogy a keresztnevükön szólítva őket rájuk köszön, majd kizárólag a saját járatszámukat, úticéljukat, felszállási idejüket jeleníti meg, sőt, nemcsak kiírja a kapu számát, ahová menniük kell, de egy animált nyíllal még azt is megmutatja, hogy merre kell továbbindulni.

Ehhez a pazar szolgáltatáshoz először a bejárat közelében felállított panelszigethez („Parallel Reality Experience”) kell fáradnod, hogy bejelentkezz – így szűrik ki ugyanis, hogy részt akarsz-e venni a mókában (és ehhez odaadod-e az adataidat), vagy sem. Aki nem jelentkezik be, az később csak egy üres kijelzőt fog látni ugyanott, ahol te a saját információidat olvasod le.

Ha részt akarsz venni a paralel valóság tesztelésében, akkor vagy az útleveled vagy az arcod beszkennelésére van szükség – a fentebb írt panelek valamelyikénél. Ekkor jön a Delta arcfelismerő rendszere, ami tökéletes pontossággal azonosít – bármelyik képernyő előtt is torpanj meg –, így az adott pontban mindig egyedi, az éppen szükséges üzenetet fogja számodra közvetíteni.

A kijelző elképesztően trükkös, hiszen minden egyes pixele egyszerre több tízezer irányba képes különböző színű fényt sugározni. Erre csak egy adott zónán belül képes, hiszen a beépített kamera „a személyazonosságod és a pozíciód összekapcsolása után követi le az arcformádat, amiből azt is megállapítja, hogy melyik irányba kell sugároznia a rád vonatkozó információkat” – magyarázta Greg Forbes, a Delta reptéri utasélményért felelős ügyvezető igazgatója.

Remek és varázslatosan hasznos a berendezés reptéri jelenléte, de meggyőződésünk, hogy számtalan felhasználási területe lesz még gyakorlatilag bármilyen létesítményben, ahol valamilyen beléptetőrendszerre és információ megjelenítésére van szükség.

Gábor János, NEW technology

- Hirdetés -

- Hirdetés -

NEW technology