Barion Pixel

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Gondolkodó exoskeletont kaphatnak a mozgássérültek

Gépi látással és mesterséges intelligenciával ruházzak fel, így képes lesz önálló döntéseket hozni, a felhasználó beavatkozása nélkül is.

A Waterloo-i Egyetem ExoNet névre keresztelt programja azt vette alapul, hogy az ember folyamatosan koordinálja a mozgását abban a térben, ahol éppen változtatja a helyzetét: másképpen lépked például puha talajon, és előre felkészül rá, ha lépcsőn kell folytatnia az útját. Egészséges fizikummal persze mi sem természetesebb, de ha mozgáskorlátozottaknak kell visszaadni ugyanezt a képességet, az látó és gondolkodó gépeket, illetve elképesztően bonyolult programozást igényel, szögezi le a technology.org cikke.

A kutatók azt remélik a majdani testet körülvevő robotvázaktól, hogy azok elszakadnak a jelenleg alkalmazott módszerektől, tehát az irányításukhoz nem lesz szükség okostelefonra vagy joystickra. Ebben a formában ugyanis nem adják vissza az egészséges test intuitív mozgásának lehetőségét, hiszen a felhasználónak mindig manuálisan kell irányítania a gép mozgását, ami nemcsak fárasztó, de olykor veszélyes is lehet. Képzeld el, milyen lenne, ha mindig az okostelefonodért kellene nyúlnod, amikor homokos partra lépsz, vagy egy lépcsőházban tennél meg néhány lépcsőfokot!

- Hirdetés -

A tudósok ezt a megoldást szeretnék maguk mögött hagyni, úgy, hogy az autonóm járművek technológiáját ötvözik új MI-megoldásokkal. Az exoskeletonban lévő kamerák képét mesterséges intelligencia elemzi, és egy pillanat alatt alkalmazkodik a környezetében megjelenő tárgyakhoz: felismeri a lépcsőfokot, az ajtót vagy bármilyen más objektumot, ami eltérő mozgást igényel az egyszerű járáshoz képest. „Az általunk kidolgozott irányítás nem feltétlenül igényli az emberi gondolkodást”, fogalmazott Brokoslaw Laschowski, az ExoNet kutatásvezetője. „Az önvezető járművekhez hasonló, autonóm exoskeletonokat tervezünk, amelyek önállóan képesek mozogni.”

A Waterloo-i Egyetemen készült robotlábakat számtalan kamerával kötötték össze: ezek egy gépi látásra képes rendszerhez továbbítják a vizuális információit, majd a mélytanulásra kifejlesztett MI-algoritmus leutánozza ugyanazt a mozgást, amit egy egészséges ember hajtana végre az adott környezetben. A rendszer természetesen képes arra, hogy a felhasználó külső beavatkozása nélkül váltogasson a szükséges mozgástípusok között; például megállítja a robotvázat, és felkészíti a lépcsőzésre, vagy kiegyensúlyozza magát, hogy megóvja a kibillenő felhasználót az eleséstől. A kívánt eredményhez jelenleg több testkamerát is viselni kell, de ennél jobban optimalizált, kényelmesebben használható rendszerek fognak készülni, ígérik a tudósok.

Gábor János, NEW technology

- Hirdetés -

NEW technology