Barion Pixel

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Hat bevált kiberbiztonsági tipp – (nem csak) vállalkozóknak!

Képünk illusztráció!

Felmérni, hogy cégünk kellően felkészült-e az online fenyegetések ellen, és naprakésznek lenni az internet ránk leselkedő veszélyei miatt nem opció, hanem elkerülhetetlen feladat! A hackerek és netes csalók az adathalász eszközöktől az adatvédelmi kihágásokig időről időre újabb és újabb módszerekkel állnak elő a vállalkozások megtévesztésére. Akár online áruházat, akár multinacionális vállalatot irányítunk, a kibertámadások elleni védekezést prioritásként kell kezelni – ehhez gyűjtött össze és mutatott be hat hatásos online biztonsági tippet nemrég publikált cikkében az Industrial Machinery Digest.

Minden vállalati bejelentkezéshez használjunk erős, biztonságos jelszót!

Az erős jelszó generálása a kiberbiztonság egyik legegyszerűbb, mégis leggyakrabban figyelmen kívül hagyott területe. Gyakran megesik, hogy ugyanazt a jelszót használjuk – a praktikum és a megjegyezhetőség jegyében – valamennyi bejelentkezéshez (esetleg ugyanannak a jelszónak a variációit). Ez veszélyeztetheti adatainkat, sőt, pénzügyi kockázattal is járhat. A jogosulatlan hozzáférés elleni első védelmi vonal a jelszó. Biztonsága fokozható legalább 12 karakter hosszúságú jelszó választásával, ami tartalmaz nagy- és kisbetűket, számokat és speciális karaktereket. Az ilyen komplex belépési kódok feladják a leckét a hackerek számára. A jelszóduplikálás elkerülése azért fontos, hogy egy fiók feltörése ne tárja szélesre a betolakodó számára az ajtót valamennyi további fiókhoz.

- Hirdetés -

Fontos, hogy naprakész szoftverekkel dolgozzunk!

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Lényeges, hogy rendszeresen használt szoftvereit és bővítményeit naprakészen tartsa. Ha a szoftververziók elavulnak, automatikusan olyan sebezhető pontjaivá válhatnak a rendszerünknek, amelyeket a hackerek könnyűszerrel kihasználhatnak. A szoftverfejlesztők folyamatosan vizsgálják a programok gyenge pontjait, és frissítéseket adnak ki a kibertámadások elleni védelem érdekében. Ezért az időben történő frissítések elhanyagolása miatt a vállalkozások kiszolgáltatottá és a biztonsági résekkel szemben fogékonyabbá válnak. Jó hír, hogy léteznek ma már olyan automatizált eszközök, amelyek egyszerűsítik a frissítési folyamatot és csökkentik az ellenőrzés szükségességét.

SSL-titkosítás bevezetése

Gondoskodjunk webes felületünk és felhasználóink információcseréjének biztonságáról! Ennek egyik alapvető eszköze az SSL (Secure Socket Layer) titkosítás. Ez a digitális pajzs védelmet nyújt például a bejelentkezési adatok, az ügyfelek hitelkártya- és személyes adatai számára, miközben azok az interneten keresztül utaznak. Az SSL-titkosítást használó weboldalak könnyen beazonosíthatók, ha ugyanis az URL-címben ezt látja: „https”, az „s” a biztonságot jelöli (s: security = biztonság) és gyakran egy lakat ikonját is feltüntetik, vagyis az ilyen weboldal védett környezetet teremt az adatátvitelhez.

Az SSL-t még nem alkalmazó vállalkozások számára elengedhetetlen ezen tanúsítvány beszerzése, ami ma egyet jelent a megbízhatósággal, amellett, hogy javítja a weboldal keresőmotor-optimalizálási (SEO) rangsorát.

Rendszeres biztonsági mentések készítése

A rendszeres biztonsági mentések rendkívül fontosak, hiszen biztonsági hálót képeznek. Ha a vállalatot adatvesztéssel járó kibertámadás vagy bármilyen, előre nem látható technikai probléma érné, a naprakész biztonsági mentések gondoskodnak arról, hogy az üzleti tevékenység ne sérüljön, az megszakítás nélkül folytatható legyen. Fontos, hogy olyan biztonsági mentéseket tartson fenn, amelyek tartalmazzák a webhely tartalmát, az adatbázisait, a fontos konfigurációkat és minden lényeges adatot.

Felhasználói engedélyek korlátozása

Lényege, hogy a felhasználói jogosultságok arra korlátozódjanak, ami szükséges ahhoz, hogy a felhasználók hatékonyan el tudják látni a rájuk bízott feladatokat. Ezt a megközelítést követve a vállalkozások minimalizálhatják a biztonság megsértésére – önkéntelenül – kínált lehetőséget.

Előfordul, hogy a szervezetek az adminisztrációs folyamatok egyszerűsítése érdekében több felhasználónak vagy rendszergazdának is hozzáférést biztosítanak, ez azonban kockázati tényezővé válhat és fokozhatja a sebezhetőséget. A szerepkörök és jogosultságok kiosztásával, szabályozásával a vállalkozások jelentősen csökkenthetik a tevékenységekkel, az adatok megsértésével vagy a véletlen hibákkal kapcsolatos kockázatokat.

Mesterséges intelligencia a biztonság szolgálatában

Az online platformok gyakran rengeteg adatot kezelnek. Ezt az adathalmazt nem praktikus és nem is hatékony manuálisan felügyelni és kezelni. Jó hír, hogy a mesterséges intelligencia megjelenése forradalmasította az adatmegfigyelési folyamatokat is! Az AI hatalmas mennyiségű adat gyors feldolgozására képes, így felbecsülhetetlen értéket képvisel a modern kiberbiztonsági stratégiákban. A mesterséges intelligenciával működő eszközök gyorsan azonosítják azokat az anomáliákat, amelyek az ember számára észrevétlenek maradhatnak, de biztonsági fenyegetést jelenthetnek, vagy közelgő kibertámadásokra utalhatnak. A mesterséges intelligencia nemcsak a fenyegetések felismerését javítja, hanem nagy mértékben felgyorsítja a válaszmechanizmusokat is, és veszélyes helyzetek gyors kezelésére képes olyan helyzetekben, amikor akár másodperceken is sok múlhat.

Industrial Machinery Digest, NEW technology

- Hirdetés -

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Érdemes elolvasni
NEW technology