Barion Pixel

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Hőálló kerámiatintát fejlesztettek fém alkatrészek adatkódjaihoz

A Fraunhofer kutatói létrehoztak egy rendkívül hőálló kerámia alapú tintát, ami az autóiparban először teszi lehetővé, hogy ezer Celsius-fok feletti hőmérsékleten feldolgozott fém alkatrészeket tartósan kóddal lehessen ellátni. A vállalat közleménye szerint az új hőálló anyaggal felvitt kód egy olyan adatbázishoz kapcsolódik, amiben az adott alkatrész összes gyártási paraméterét tárolják.

A technológia előnyei nem merülnek ki annyiban, hogy alkalmas a gyártási problémák és a hibás alkatrészek korai felismerésére, hiszen széleskörű lehetőségeket nyit a folyamatláncok hatékonyabb kialakítására és a szén-dioxid-kibocsátás jelentős csökkentésére is, sőt, az alkatrészhamisításoknak szintén elejét lehet venni a tintában lévő speciális adalékanyagok segítségével – ígéri a Fraunhofer.

Az alkatrészek azon jelölése, ami garantálja minden egyes darab nyomon követhetőségét, fontos követelmény a fémfeldolgozó ipar folyamatainak digitalizálásához; mégis, az e téren tett erőfeszítések korábban kudarcot vallottak, hiszen sok alkatrészt kell az egyes lépések során felmelegíteni. A hagyományos módon bevésett kódok éppen a hevítés hatására semmisülnek meg, és többé nem lehet őket leolvasni.

- Hirdetés -

Thomas Härtling professzor, az optikai vizsgálati módszerek és nanoszenzorok csoportvezetője most olyan tintát fejlesztett ki a csapatával a Fraunhofer Institute for Ceramic Technologies and Systemsnél, ami ezer fok feletti hőmérsékletet is kibír anélkül, hogy károsodna.

A Ceracode© névre keresztelt tinta hőálló kerámiarészecskékből és egy üvegkomponensből áll. A kemencében az olvadó üveg biztosítja, hogy a jelölés a fémhez rögzül és könnyen olvasható marad. A technológia kifejlesztéséhez a Fraunhofer kutatói a kerámiákkal és kerámiaalapú anyagokkal kapcsolatos több évtizedes szakértelmüket vetették be.

Gábor János, NEW technology

- Hirdetés -

NEW technology