Barion Pixel

- Hirdetés -

Hogyan születnek a 3D-s modellek?

Forrás: Enterpries Group

A 3D nyomtatás elterjedésével már az otthonunkban is használhatjuk ezt a technológiát. Az új lehetőségben rejlő lehetőségek kiaknázásához több út vezet. 3D nyomtató esetén szükségünk lesz alapanyagra, amelyből készülnek a tárgyak. Ebben a cikkben a másik összetevőről esik szó a digitális 3D modellről.

Milyen modelleket használhatunk ehhez?

- Hirdetés -

Ezek a fájlok olyan geometriát tartalmaznak, amelyek apró háromszögelt felületekből állnak. Ezekkel írnak le síklapokat, de ilyen felületekké bontanak vissza köríveket is egy hálómodellt alkotva belőle. A nyomtatók szeletelő programja mozgási kódokká alakítja a geometriát, olyan módon, hogy az említett geometriát vízszintesen, az építés irányának megfelelően felszeleteli. A szeletelő program segítségével a technológia paramétereket állíthatjuk és kisebb geometriai módosításokat is megtehetünk.

Forrás: Enterpries Group

- Hirdetés -

Nem mindig kell feltalálni a spanyol viaszt

A 3D nyomtatáshoz szükséges modellt letölthetünk különböző weblapokról. Kedvelt oldal a Thingiverse, amely kifejezetten 3D nyomtatós körökben elterjedt. Ennek köszönhetően ezeket a modelleket már előkészítették a nyomtatáshoz. A leggyakrabban használt fájlkiterjesztés az STL formátum, ezen felül a Solid Edge segítségével megnyithatunk OBJ fájlokat is. A fájlok előkészítése nem minden esetben megfelelő a mi gépünkre, ezért apróbb módosításokat végre kell hajtanunk még a szeletelés előtt. Bizonyos esetekben át akarjuk alakítani a modellt, hogy egyedivé varázsoljuk, így téve személyessé. A hálómodell módosításában a Solid Edge 3D nyomtatás funkciói és a Reverse Engineering opciói nyújtanak segítséget. Erről bővebben egy webinárunkban foglalkoztunk.

Engedjük szabadjára a képzeletünket!

Ha saját elképzelésünk mentén szeretnénk létrehozni egy modellt, arra is van megoldás. A szabadabb formák elkészítéséhez, vagy esetleg dísztárgyakhoz is kínál megoldást a Solid Edge. A játék- és animáció iparban is ismert technológia, a Subdivison modellezés segítségével szinte gyerekjáték a dísztárgyak vagy gyerekjátékok modellezése. Ebben a cikkemben egy mackó elkészítéséről és nyomtatásáról írok pár gondolatot. Ezzel az eszközzel az iskolák is könnyebben ismerkedhet meg az új nemzedék a digitális tervezés a rejtelmeivel. A kezdő lépésben saját hőseiket vagy kedvenc meséjük szereplőit is megrajzolhatják. A készített modellt bármikor STL formátumba menthetjük így kinyomtatva és az otthonunk díszévé tehetjük azt.

Mi történik ha másik CAD szoftverben már megtervezték?

Abban az esetben, ha már más CAD szoftverrel terveztek hasonlót és ezen fájlokat le is töltöttük, akkor nincs más dolgunk, mint megnyitni azt a fájlt Solid Edge-ben. Ezek a fájlok nem feltétlenül háromszögelt felületekként vannak leírva, hanem tömörtest parametrikus modellként. Számos másik szoftver által elkészített formátumot fogad a Solid Edge. Az egyedi szinkronmodellezési technológiának köszönhetően a fájlokat vázlatok nélkül is pár kattintással módosíthatjuk. Ez a parancs egyszerre alkalmazható meglévő fájloknál, vagy akár új geometriák létrehozásakor is. A furatokat felismerhetjük, majd azokat menetessé alakíthatjuk, egy kattintással valódi menetté konvertálhatjuk. A furatokat és ismétlődő elemeket mintába is foglalhatjuk, így a minta kiosztás módosítása is pár kattintással megoldható, nem kell újra felépíteni a modell. Hasonló trükköket is megtanulhatsz ebből a webinárunkból.

Hogyan tanulhatok, tudhatok meg többet a szoftverről?

A Solid Edge funkciói és leírása teljesen magyar nyelvű, amelyet csapatunk fordít, így ha nem erősségünk az angol vagy más nyelvtudás, az sem állíthat meg a használatban. A blog oldalunkon a Webinár Archivum  oldalon körülbelül 50 webinárunk található, amelyek mind narrált módon mutatják be, mire lehetünk képesek a Solid Edge segítségével. Ha bővebben érdekel a téma bátran látogass el az oldalra, mentsd el a linket és bármikor folytathatod a tudásod bővítését. Ezen az oldalon az ingyenes olvasható blog bejegyzéseink is elérhetők.

Forrás: Enterpries Group
Hogyan kezdhetek neki a tervezéshez?

A Solid Edge tervező cégek professzionális eszköze, amely a 3D nyomtatást segítő funkciók mellet egy komplett portfolió áll rendelkezésre és segíti a tervező és fejlesztő mérnökök munkáját. A szoftver funkcióihoz ingyen hozzájutnak tanulók és oktatási intézmények oktatási licensszel. Magánemberként ingyen használhatjuk hobby célra és ehhez csak az alábbi oldalon kell regisztrálnod és letöltened a szoftvert. A 3D nyomtatás segítő funkciók mind megtalálhatók a hobby verzióban. Az említett blog oldalunkon pedig több órányi webinár található, amely a tervezés lépéseinek elsajátításában segít.

Dranka Gergő

Ügyféltámogató Mérnök – PLM üzletág  

Enterprise Group

- Hirdetés -

Érdemes elolvasni

- Hirdetés -

- Hirdetés -

NEW technology