Barion Pixel

Indulnak az első önvezető áruszállítások

A Nuro és a Waymo hatalmas lépést tesz azzal, hogy a világon először közforgalomban is beindít önvezető áruszállító szolgáltatásokat, Kalifornia állam területén. A The Robot Report szerint előbbi már decemberben megkezdte a munkát, míg utóbbi 2022-re tervezi a széles körű rajtot, annyi pluszt ígérve, hogy már nemcsak készételek, hanem élelmiszerek kézbesítését is megoldják.

Mindkét vállalat átalakított személyautókkal fogja kiszolgálni az ügyfeleket. A Nuro először Toyota Priusokat küld forgalomba (biztonsági sofőrökkel a „volán” mögött). Az elsőként Mountain View-ban elérhető ételkiszállításuk a hét minden napján, reggel nyolctól este kilencig elérhető a 7NOW applikáción keresztül, ami folyamatos tájékoztatást ad a 30 percen belül teljesülő rendelések állapotáról. A cég később a vezetőfülke nélküli, többféle termék házhoz szállítására alkalmas R2 kézbesítő járműveket is beveti. Ezek voltak az első olyan robotok, amelyek számára engedélyezték a közúti tesztelést, még 2020-ban.

A Waymo valószínűleg épp az R2-vel szeretné felvenni a versenyt, hiszen partnerszerződést kötött az élelmiszer-kiszállításban utazó Albertsonsszal. A San Franciscó-i vállalat kapóra jött, hiszen a Waymo ugyanitt tesztel saját gyártású önvezető taxikat, így lényegében kibővítenek egy eleve meglévő, helyi szolgáltatást. A kísérleti időszakban csak a saját alkalmazottak rendeléseit fogják teljesíteni, majd fokozatosan kilépnek az utcára, és minden San Franciscó-i lakost el fognak érni, várhatóan 2022 elején.

- Hirdetés -

Ez a két cég lesz tehát az úttörője a széles körben elinduló, végül bárki számára elérhető önvezető áruszállításnak. Az eredmény persze nem minden előzmény nélkül érkezett: a Nuro egy ideje már végez pizzaszállítást Houstonban, ám csak kiválasztott ügyfeleknek, magyarán még mindig tesztelés alatt álló szolgáltatásról van szó. Hasonló helyzetbe került a Waymo San Franciscó-i konkurense, a Cruise, hiszen önvezető taxijai egyelőre csak saját alkalmazottak számára elérhetők. A kísérletek szó szerint évek óta zajlanak, de végre elérkezett az is, hogy van mindenki számára nyitott autonóm házhozszállítás. A technológia lassan, de biztosan ledönti a korlátokat.

Gábor János, NEW technology

NEW technology