Barion Pixel

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Innovatív geotermikus energiatárolót építenek Texasban

A texasi Sage Geosystems tisztaenergia-technológiára specializálódott startup a napokban jelentette be, hogy 17 millió dollárt fordíthat új kereskedelmi, geotermikus alapú energiatároló létesítményének megalkotására – írta az ESGtoday.

Az említett összeg azért különösen fontos mérföldkő a startup életében, mert azt úgynevezett „A-szériás” finanszírozási körben gyűjtötte össze a vállalat. Ez a magvető finanszírozás utáni első, komolyabb kockázatitőke-bevonási kör elnevezése.

A 2020-ban alapított, houstoni székhelyű Sage Geosystems olyan megoldásokat fejleszt, amelyek célja, hogy a mélyfúrásokat igénylő geotermikus energiát szélesebb körben elérhetővé és megfizethetővé tegye. A fúrásokat olyan mélységben végzik, amely a meglévő olajipari technológiák és berendezések segítségével gazdaságosan elvégezhető. A vállalat technológiái olyan geotermikus energiatárolási megoldásokat kínálnak, amelyek – a folyamatos és megbízható energiaellátás biztosításának érdekében – a megújuló energiaforrásokkal, például a nap- és szélenergiával integrálhatók. Ezek egyúttal a jelenlegi tárolási megoldásoknál kisebb területigényűek, fenntarthatóbbak, és jobb mutatókkal bírnak hosszútávú tárolási képesség terén.

- Hirdetés -

Az összegyűlt 17 millió dollárt az EarthStore, egy 3 MW teljesítményű, a Sage Geopressured Geothermal System (GGS) technológiáján alapuló texasi létesítmény finanszírozására költik, amely a mélyen a föld alatt lévő, nyomás alatt álló vízből nyer energiát, amit hosszú- és rövidtávon képes tárolni. Ez akár olyan megújuló energiaforrásokkal párosítható, mint a szél- és a napenergia. A létesítmény építése várhatóan 2024 második negyedévében kezdődik, a tervezett üzembe helyezését pedig 2024 negyedik negyedévére datálják.

„Az A-szériás finanszírozásunk első lezárása és a kereskedelmi létesítmény egyaránt jelentős mérföldkövek a GGS technológiák kivitelezését célzó küldetésünkben”, nyilatkozta Cindy Taff, a Sage Geosystems vezérigazgatója.

Vörös István, Okosipar.hu

- Hirdetés -

NEW technology