Barion Pixel

Interjú: Innovációk és kihívások a hidraulika és befogástechnika világában: A Gimex-Hidraulika Kft. jövőképe

A Mach-Tech kiállításon bemutatott új hidraulikus munkadarab megfogó rendszer révén a Gimex-Hidraulika Kft. új szintre emeli a termelékenységet partnerei számára. A cég a jelenlegi gazdasági nehézségek ellenére ambiciózus fejlesztési tervekkel készül a 2024-es évre, miközben a hidraulika és befogástechnika területén szerzett tapasztalataival biztosítja partnereinek a legjobb megoldásokat.

Csonka Szabolccsal, a Gimex-Hidraulika Kft. értékesítési vezetőjével beszélgettünk!

Milyen innovációkkal jelentetek meg az elmúlt időszakban vagy mivel terveztek megjelenni a következőkben?

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Egy sikeres Mach-Tech kiállításon vagyunk túl, ahol bemutattunk egy robotos hidraulikus munkadarab megfogó rendszert. A kiállított hidraulikus munkadarab megfogó rendszerrel prezentáltuk, hogy a Gimex milyen megoldásokkal tudja növelni partnerei termelékenységét. Az ipar számos területén innovatív megoldásokkal találkozhatunk, amihez nekünk is integrálódnunk kell a hidraulika és a befogástechnika területén.

A hidraulikus készülék olyan szorító és alátámasztó elemekkel rendelkezik, amelyeknél már elérhető a dugattyúk pozícióinak és a munkadarab megfelelő felfekvésének ellenőrzése. Ezáltal a robot valóban tényleges információkkal rendelkezik, hogy a szorítóelemek szorított vagy oldott állapotban vannak, így nullára tudjuk redukálni az ütközésekből keletkező károkat.

- Hirdetés -

A készüléket működtető hidraulikus tápegység egy új generációs érintőképernyővel ellátott kivitel, amelyen keresztül akár működtethetjük, módosíthatjuk vagy vizuálisan nyomon követhetjük az aktuális folyamatot. Az érintőképernyő további előnye, hogy pillantok alatt beazonosíthatóak a szükséges karbantartási feladatok vagy villámgyorsan hibaanalízist tudunk a segítségével végrehajtani.

A Mach-Tech kiállításon több neves német beszállítónk újdonságait is bemutattuk. A HAINBUCH cég mikroszorítóját, amely már ø5,6mm-től képes belső átmérőn történő stabil szorításra és a TOPlus premium patronos tokmányát, amely <5µ körfutási pontosságot garantál. Bemutattuk továbbá a ROEMHELD csoport új fejlesztését, ami még tesztfázisban van, de nyártól már elérhető lesz, a STARK.eMD elektromos gyorscsatlakozó rendszert, ami az automatizált gyártósorok innovatív eszköze lesz. A Smartus Zrt. standján egy Okuma szerszámgépen a kilátogatók megmunkálás közben tekinthették meg az új HILMA.UC gépsatu hihetetlen nagy szorítóerejét.

Hogyan értékeled az iparágad teljesítményét a jelen gazdasági helyzetben?

A múlt év közepétől már érezhető volt, hogy lassul a magyar gazdaság. Csökkenő megrendelésállomány, óvatos és mérsékelt beruházási kedv jellemzi a cégeket. Több iparágba vagyunk jelen a hidraulikus és befogástechnikai rendszermegoldások területén és szinte valamennyi iparágban ez a trend tapasztalható, nem csak a Magyarországon húzóágazatként működő autóiparban. A kivárás és az óvatosság a cégek részéről fokozottan jelen van a tervezésben és senki nem tudja megjósolni, meddig fog ez az állapot tartani. A beruházások és fejlesztések visszaesése minden cég számára nagy kihívást jelent 2024-ben, főleg az elmúlt években tapasztalható jelentős működési költségek emelkedése mellett.

Vannak-e a cégeteknek olyan tervei a 2024-es évre, amelyekről bővebben szeretnél beszélni?

Az elmúlt 2023 évben minimálisan maradtunk el a 2022-es rekordévünk forgalmától. Egy eredményes évet zártunk és több nagyobb volumenű fejlesztést is meg tudtunk valósítani. Bővítettük napelem rendszerünket és négy plug in hibrid autóval gépjárműflottánkat, a győri telephely fejlesztésünk első üteme is lezárult 2023 év végén, lebontásra kerültek a régi épületek.

A telepehely fejlesztésünknek következő ütemeit a gazdasági helyzettől függően mihamarabb szeretnénk megkezdeni, 2024 évre ütemeztük be a tervek véglegesítését és költségvetésének jóváhagyását. A 2. és 3. ütemben tervezzük a tereprendezést egy parkosított udvar kialakításával, az épületek energetikai korszerűsítését, mint az ablakcseréket és egy hőszivattyúrendszer kiépítését. Néhány kisebb volumenű informatikai fejlesztést és eszköz beszerzést is terveztünk az idei évre, amelyekkel több munkafolyamatunkat tudjuk automatizálni.

Kérlek, mutasd be a céged fő profilját röviden!

A Gimex-Hidraulika Kft. 1993 évben alapított 100%-ban magyar tulajdonban lévő második generációs családi vállalkozás. Fő tevékenységünk a hidraulikus és gyártástechnológiai termékek, rendszerek értékesítése. A neves német és olasz gyártók termékeinek kiválasztásában tapasztalt műszaki tanácsadók segítenek, hogy a legjobb megoldást kapják meg partnereink, legyen szó hidraulikus, pneumatikus vagy mechanikus munkadarab megfogó készülékről, forgó tokmányról, nullpontrendszerről, prés és fröccsöntő szerszám cseréről, alkatrész összeszerelésről, hidraulikus munkahengerről, hidraulikus tápegységről vagy egy komplett hidraulikus rendszer kiépítéséről. A Gimex a tervező és szerviz szolgáltatásaival kiegészülve biztosítja a komplex kivitelezést a hidraulika és a munkadarab befogástechnika területén. Nem csak tokmányt értékesítünk, megtervezzük és kivitelezzük a komplett megfogási koncepciót. Új és meglévő központi hidraulikával nem rendelkező szerszámgépek komplett hidraulikus munkadarabmegfogó rendszerének kiépítését vállaljuk villamos vezérléssel együtt. Valamint győri raktárunkról történik a hidraulikus elemek (pl. útváltó szelep, szivattyú, hűtő, manométer, csőcsavarzat stb…) és a munkahenger gyártás alapanyagainak a krómozott rudak és hónolt csövek értékesítése.

NEW technology magazin 

- Hirdetés -

NEW technology