Barion Pixel

- Hirdetés -

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Karácsonyi dalok tették sikeressé a fonográfot?

Az ünnepi fényekkel (legyenek azok a közvilágítás részei vagy a karácsonyfán tekergő izzók) nagyjából egy időben jelent meg a fonográf is, 1877-ben, amikor Thomas Edison – micsoda véletlen – pont december 24-én nyújtotta be rá a szabadalmi kérelmet. Ha innen nézzük, a hangfelvevő és -lejátszó eszköz a feltaláló karácsonyi ajándéka a világnak, és ahhoz képest, hogy mennyire rövid életűek voltak a hozzá használható hengerek, egészen sokáig sikeres maradt.

A fonográf amúgy is nagyban köszönheti a fennmaradását a karácsonynak, hiszen az akkor már évszázadok óta énekelt dalokat – mint az „O Come, All Ye Faithful” vagy a 19. század elején született „Angels from the Realms of Glory” – végre rögzíthették, és kereskedelmi forgalomba is kerültek. Bár a viaszból készült fonográfhengerek viszonylag rossz hangminőséget produkáltak, és néhány tucat lejátszás után tönkre is mentek, mégis elég kedvelt és ünnepelt formája lett a zenehallgatásnak. Igazi kincsnek számít minden egyes darab, aminek a hangját még sikerült digitalizálni. Ilyen EZ az 1915-ös felvétel is, amit egy, a viasznál már több fokkal fejlettebb és tartósabb Blue Amberol hengerről sikerült lementeni.

A viktoriánus korszakban felkapott fonográfok és viaszhengerek tündöklésének a Berliner-féle gramofon véget vetett – leginkább a jóval hosszabb élettartamának köszönhetően, de mivel utóbbi nem volt alkalmas hangrögzítésre, Edison találmánya 1929-ig viszonylag elterjedt eszköznek számított.

- Hirdetés -

Gábor János, NEW technology

- Hirdetés -

Érdemes elolvasni

- Hirdetés -

- Hirdetés -

NEW technology