Barion Pixel

Lehet még zöldebb az üveg és az üveggyártás

Forrás: Siemens

Évente 3,8 milliárd üvegterméket gyárt az osztrák Stoelzle Glass Group. Bár az üvegipar hagyományosan nagy energiaigényű ágazat, a cégcsoport számára világos cél a fenntarthatóság. A kibocsátásai leszorításához és az energiahatékonyság fokozásához a Siemensben találta meg a megfelelő ipari partnerét, amelynek Simatic Energy Manager PRO rendszere és a SiGREEN szemlélete a gyakorlatba is jól beilleszthető megoldást jelentenek.

A Stoelzle Glass Group ambiciózus céljai között szerepel, hogy jelenlegi szén-dioxid-kibocsátását 50, energiafelhasználását pedig 20 százalékkal csökkentse 2030-ig. Ennek megvalósítása azonban nem csupán elvi kérdés. Bár a vállalat elkötelezett a környezeti fenntarthatóság mellett, az üzleti fenntarthatóságot is szem előtt tartva dönt a változásokról. Az ügyvezető, Georg Feith szerint a váltás elkerülhetetlen, a fennmaradás záloga, és arra számít, hogy az ágazat minden szereplője hasonlóan gondolkodik.

Az energiaköltségek ugyanis nemcsak a fogyasztás mértékének változása miatt változnak és változtak az utóbbi időben. Az egész Európára jellemző energiaár-robbanás az üvegmegmunkálás területén tevékenykedő cégeknek is extra kiadásokat jelent. A cégvezető szerint míg korábban csupán költségeik 10 százalékát tették ki az energetikai kiadások, addig mostanra ez az arány 30 százalékra nőtt. Így egyáltalán nem kérdéses, hogy hatékonyabbá kell tenni a termelésüket.

Felismerés, optimalizálás, fenntartás

- Hirdetés -

Az üveggyárban hamar felismerték, hogy a céljaik eléréséhez nem lesznek elegendők alkalomszerű beavatkozások. A teljes rendszer optimalizálásában gondolkodtak és olyan megoldást kerestek, amely egyszerre biztosít lehetőséget a felügyeletre és az ideális működési lehetőségek feltárására.

Bár a Stoelzle-csoport üzemeiben már korábban is voltak mérőhelyek, ezek szórványosan helyezkedtek el a gyárterületen és nem volt közöttük semmiféle összeköttetés. Vagyis a mérési eredmények elemzéséhez és értelmezéséhez további adatösszesítő munkára volt szükség, ráadásul a mérőhelyek száma sem tette lehetővé, hogy igazán pontos legyen az áttekintés eredménye.

Problémát jelentett továbbá, hogy nem határoztak meg olyan egységes mutatószámokat (KPI-okat) sem, amelyek mentén mérni lehetett volna a gyártás teljesítményét, valamint a kibocsátási paraméterekkel kapcsolatos célokat.

Így 2020 elején, amikor a Stoelzle Glass először kereste fel a Siemens szakértőit, gyakorlatilag tiszta lappal vágtak bele a projektbe. Az átláthatóság érdekében először meg kellett határozniuk, hogy mit akarnak, mit kell és mit tudnak mérni, ezután következhetett a KPI-ok definiálása.

Már ebben is gyakorlati támogatást nyújtott a Siemens, az áttörést pedig az jelentette, amikor elkezdték felépíteni a Simatic Energy Manager PRO rendszert. Ez biztosította a lehetőségét annak, hogy a termelési folyamatok minden szinten átláthatóvá váljanak, közben pedig a mérési eredmények alapján azonosítsák a kibocsátás-csökkentés lehetőségeit.

A hatékonyságfokozás mellett az Európai Uniós jogszabályoknak való megfelelés miatt is valódi, megbízható adatokra volt szükség. Az ügyvezető szerint mindent egybevetve a Siemens Simatic EnMPRO energiagazdálkodási rendszere alkalmas a feladatra, mert a gyártósoroktól kezdve az üzemegységeken át a teljes cégcsoport minden gyárának adatait képes együtt kezelni. Vállalatszintű energiamérlegeket tudnak készíteni és egyszerre látják át, hogy hol, milyen mértékű beavatkozásokra van még szükség.

Kibocsátás-csökkentés egy tisztább jövőért

Amellett, hogy a rendszer bevezetésével átláthatóvá vált az energiafelhasználás, a SiGREEN alkalmazás pedig segít meghatározni a gyártott termékek valódi karbonlábnyomát. Részletes kibocsátási jegyzőkönyvek készíthetők, amik alapján további fejlesztési irányokat határozhatnak meg akár a teljes cégcsoportra nézve.

Ennek első lépése volt, hogy 2021-ben a köflachi telephelyen elsőként vezették be az energetikai rendszereket, majd 2022 végére már mindegyik európai Stoelzle Glass üzemet ellátták a szükséges mérőpontokkal és kapcsolati hálózattal. 2023-ban az amerikai gyáregység felszerelését tervezik, hogy megvalósuljon a globális átállás egy zöldebb és hatékonyabb gyártásra.

Ugyanakkor már az első lépések is jól látható eredményeket hoztak. A kommunális vízfelhasználás 50, a földgázhasználat pedig 20 százalékkal csökkent a köflachi üzemben. Mindez a méréseknek és a beavatkozás lehetőségének köszönhetően. Ezekre alapozva a vállalat vezetői úgy vélik, hosszú távon biztosítják a gyárak megfelelő működésének alapjait.

NEW technology magazin

Érdemes elolvasni
NEW technology