Barion Pixel

Megoldás: a gyártás teljes automatizálása

Az automatizáltság, a nyomon követhetőség és természetesen a hatékonyság rendkívül fontos azoknak a gyártóknak, akik a jelen és a jövő igényeit is ki szeretnék elégíteni. A komplett, folyamatra szabott megoldások jelentik a siker kulcsát. A Sheldon Invest Kft. SUA menedzsere, Rigó Zoltán mutatta be magazinunknak legfrissebb projektjüket, ami szemlélteti, hogy bármilyen gyártási folyamatot képesek a modern kor kihívásainak megfeleltetni.

A Sheldon Invest Kft. a kisebb készülékek gyártásától indult. Később ezekből állítottunk össze szerelőállomásokat, majd komplett sorokat. Most pedig egy új tevékenységbe kezdtünk, melynek lényege, hogy a gyártósorokat integráljuk egy SCADA rendszerbe. Nemcsak a gyártóberendezés automatizálásáról van szó, hanem a termék nyomon követéséről is raktártól raktárig. Mindezt úgy érhetjük el, hogy a teljes folyamatot vizualizáljuk, az árun található kód által a teljes életútját lekövethetjük – mikor készült, ki gyártotta, milyen anyagból áll és még rengeteg további adatot kapunk. Nemcsak a gyártóberendezéseket készítjük el, hanem a hozzá kapcsolódó felügyeleti rendszert is.

A valós idejű információknak köszönhetően lehetőség adódik az esetleges beavatkozásra. Ez történhet úgy, hogy engedélyezzük a gyártás folytatását, vagy módosítást alkalmazunk – például kicserélünk egy alkatrészt vagy alkotóelemet. Ha a rendszer érzékeli, hogy nincs elég tétel a raktárban a szokványos módon történő előállításhoz, akkor a gyártó idejében reagálni tud a fennálló helyzetre. Az adatoknak köszönhetően továbbá követhető a napi termelés üteme, és összevethető az előirányzott számokkal.

- Hirdetés -

A mesterséges intelligencia alkalmazásával statisztikai alapon kiszűrhetők a hibafaktorok. Például, ha egy bizonyos beszállítónak a csomagolóanyagát használjuk, akkor a termékünk sérül, vagy nem lesz a kívánalmaknak megfelelő. A rendszer valószínűségszámítással kikalkulálja, hogy az adott anyag mennyire okozhat károkat a termékünkön.

A termelési folyamat úgy néz ki egy gyakorlatba is átültetett példa alapján, hogy a beérkezett alapanyagot fogadja a gép, ahol kétfokos hőmérsékleten tárolja, majd következik a fűszerbe keverés. Ezután átmegy a spektrofotométeres minőségellenőrző rendszeren. A különböző húskeverőkön keresztül töltik be a pépes anyagot a csomagolásba, utána rákerül a főző- és füstölőkeretre. Az RFID címkék segítségével pedig pontos képet kapunk a teljes folyamatról. Végül pedig robotokkal elvégzik a csomagolást. Az egész folyamatot PLC-k vezérlik, az adatokat pedig a helyiségben lévő szerveren tárolják. Az ehhez szükséges teljes gépparkot a Sheldon Invest szállította be. Az, hogy az alapanyag – amivel a rendszer dolgozik – miből áll, az voltaképpen mindegy, a hangsúly a módszeren van, így lehet akár apró szervomotor vagy éppen elektronika.

Az új irányvonal a cégünknél, hogy kapunk a gyárról egy alaprajzot és koncepciót, a cél pedig a teljes átalakítás, modernizálás. A jövőben egyre több projektet fogunk végezni, melynek a végeredménye a teljesen automatizált gyártás.

Némethi Botond, NEW technology

- Hirdetés -

NEW technology