Barion Pixel

- Hirdetés -

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Mesterséges intelligencia menti meg az élelmiszeripart

A mesterséges intelligenciával (AI) erősített szoftverek képesek villámgyors megoldásokat kínálni az élelmiszeripar problémáira is: már a gyártósoron bevethetjük például a digitális megfigyelést, így okosítva fel a meglévő IIoT infrastruktúrát – állapítja meg az Industry Todaynek írt cikkében Massimiliano Versace. Az AI-fejlesztéssel foglalkozó Neurala Inc. társalapító-vezérigazgatója emlékeztet: amíg az első járványhullám idején a WC-papír tűnt el az üzletekből, addig 2021 utolsó negyedévére ott tartunk, hogy még alapvetőbb cikkek, élelmiszerek vesznek ki a kínálatból.

A kirobbanó keresletre csak lassan vagy egyáltalán nem reagáló gyártás miatt készen csomagolt és konzervételek, köztük hús-, hal-, zöldség- és gyümölcskészítmények váltak hiánycikké. A kiskereskedelemben kapható termékek hozzáférhetősége 95,2-ről 94,6 százalékra zuhant, csak augusztus-szeptemberben. Ijesztő fejlemény, ugyanis azt jelenti, hogy a boltok hónapokkal az év végi vásárlási láz előtt sem voltak képesek ugyanannyi árut tenni a polcokra, mint amennyi egységnyi idő alatt eltűnt róluk.

Az ellátás javításáért érdemes visszamenni a gyártás szintjéig, ahol az AI bevetése – például vizuális minőségellenőrzésre – megváltást hozhat. Az erőltetett menetben zajló termelésbe gyakrabban csúsznak hibák, például szennyeződött termékek, amelyeket könnyebb-gyorsabb kiszűrni gépi látással, így megelőzhetjük a pazarlást és a márka hírnevét csorbító termékvisszahívást. A „digitális szemekhez” nem kellenek elemi újítások, hiszen párperces telepítés után képesek alkalmazkodni a meglévő IIoT infrastruktúrához, és egy csapásra oldják meg a munkaerőhiány problémáját, illetve teszik feleslegessé drága kamerarendszerek beszerzését.

- Hirdetés -

Az AI-vezérelt élelmiszergyártás pár éven belül kilép a „jó, hogy ilyen is van” kategóriából, és kulcsfontosságú szerepet fog betölteni, például a selejtes árumennyiség és a vele járó költségek csökkentésében. A minőségellenőrzés folyamata ráadásul hihetetlen mértékben rövidülhet le, hiszen a gépi látás bármely dolgozónál gyorsabban végzi el a vizsgálatokat, és ugyanez igaz az összetétel, a készlet, a csomagolás megfigyelésére vagy a szállítás előtti és utáni leltározásra. Minél hamarabb telepítjük az egyébként már ma is létező AI-megoldásokat, annál hamarabb veszhet a múlt ködébe a „készlethiány” szavunk.

Gábor János, NEW technology

- Hirdetés -

Érdemes elolvasni

- Hirdetés -

- Hirdetés -

NEW technology