Barion Pixel

Mesterséges intelligenciával a hatékonyabb kvantumszámítógépekért

A napjainkban elérhető, zajos kvantumszámítógépeket szeretné pontosabbá és hatékonyabbá tenni az a mesterséges intelligencián alapuló szoftvercsomag, amit a Faulhorn Zrt. Qutility csoportja a HUN-REN Wigner Fizikai Kutatóközponttal közösen fejleszt az AI4QT projekt keretében. A hároméves nemzetközi együttműködés jelentősen hozzájárulhat az európai és a hazai kvantumtechnológiai fejlesztésekhez.

A 2026-ig tartó AI4QT projekt keretében a Faulhorn Zrt. Qutility csoportja olyan algoritmusokat fejleszt, amelyek a közeljövőben elérhető kvantumprocesszorokat képessé teszik a gépi tanulásra, valamint a kvantumos szenzorokból származó adatok feldolgozására. Céljuk egy mesterséges intelligenciával erősített kvantumkapu-fordító létrehozása, és egy kvantumos hibacsökkentést szolgáló szoftver megvalósítása.

A német-magyar együttműködésben megvalósuló AI4QT projekt célja, hogy összekapcsolja a mesterséges intelligenciát és a kvantumtechnológia egyes területeit, például a kvantumszámítást és a kvantumos érzékelést. Eredményei várhatóan jelentősen hozzájárulnak majd az európai kvantumtechnológiai fejlesztésekhez, a tudományos és az ipari felhasználás területén egyaránt. A projekt szép példája az ipari és tudományos szféra hatékony együttműködésének. A résztvevők, köztük a budapesti székhelyű Qutility csoport bízik abban, hogy fejlesztéseikkel elősegíthetik a hazai kvantumtechnológiai ökoszisztéma beindítását.

- Hirdetés -

A hároméves projektben a két magyar résztvevőn túl a németországi Fraunhofer IAF (Freiburg, Németország), valamint a XeedQ GmbH (Ulm, Németország) vesz részt.

A projekt  az EUREKA program részeként, az NKFIH finanszírozásával valósul meg.

Faulhorn Zrt. Qutility

NEW technology