Barion Pixel

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Műholdas hálózatba kapcsolnák az IoT szenzorokat

- Hirdetés -

Az alacsony fogyasztású nagy kiterjedésű hálózaton (LPWAN) nyugvó program célja nemcsak a közlekedés és a logisztika, hanem a mezőgazdaság, az olaj- és gázszállítás, valamint a közművek kétirányú, műholdas összekötése. Az ún. LoRa protokollal hatékonyabbá válna az IoT eszközök internetcsatlakozása, ezáltal pedig a big data kinyerése. A fejlesztés az EchoStar Mobile szent tehene, és legkésőbb ez év végén be is indítanák a kereskedelmi célú alkalmazását.

Az eeNews az EchoStar alelnökére, Telemaco Meliára hivatkozva azt írja, hogy a LoRa még azzal együtt is 45 százalékkal javíthatja a kis fogyasztású eszközök, elsősorban szenzorok kapcsolódását, hogy egyelőre nagyban támaszkodik földfelszíni hálózatokra, és ez valamelyest korlátozza a használhatóságát. A technológia ettől függetlenül szép eredményekkel kecsegtet: semmiféle szálas optika és kábelrendszer nem kell ahhoz, hogy masszívan kihasználják az IoT-ban rejlő lehetőségeket – a világűrben keringő szatellitek segítségével.

Az ír vállalat elképzelése szerint a LoRa lehetővé teszi, hogy a szabadon mozgó érzékelők valós időben küldjenek-fogadjanak információkat, az EchoStar XXI-es, GEO pályán mozgó műholdon keresztül. A modul kompatibilis a földi LoRaWAN hálózatokkal, és Semtech LR1120 chipsetet használ, ami támogatja a roaming adatforgalmat bárhol, a szatellit által lefedett zónában – ami ez esetben az egész európai kontinens.

 „A big data lett a gyorsuló világ új valutája: az adatok gyors gyűjtése, feldolgozása és kezelése létfontosságú az ipari folyamatok optimalizálásához, illetve a társadalom innovatív átalakulásához – akár intelligens városok széleskörű fejlesztéséről, akár megújuló energiára állásról legyen szó” – magyarázta a küldetés lényegét Telemaco Melia.

A LoRa már ma is kb. tízezer eszközt kapcsol hálózatba, de az EchoStar azt szeretné, ha ez a szám rövid idő alatt több millióra duzzadna – csak Európában.

Gábor János, NEW technology

Érdemes elolvasni
NEW technology