Barion Pixel

Napelem rendszer – költségoptimalizálás vállalkozások számára

Egy cég életében fontos és állandó igazodási pont az aktuális költségvetés. Tekintve, hogy ez számos külső tényezőnek van kitéve, a kalkulációk jellemzően becsléseken alapulnak. Ettől függetlenül különböző megoldásokkal egyszerűen optimalizálható a kiadások és bevételek egyensúlya.

Egy jól működő vállalkozás több alappilléren nyugszik. A cég dolgozói és vezetői a mindennapokban is sokat tehetnek a sikerért, illetve e pillérek támogatásáért, ám vannak tényezők, melyekkel muszáj előre kalkulálni. Ezek egyike – és talán a legfontosabb – a cég költségvetése, melyet legalább egy évre érdemes előre meghatározni. A bizonytalanabb időszakokban persze minden esély megvan arra, hogy a realitás elcsúszik a becsléstől, de sok esetben már ezzel is képesek előre számolni.

- Hirdetés -

A céges költségvetés számos különböző szegmensből áll össze. A bevételeket tekintve jóval nagyobb a bizonytalanság, de a várható fix kiadások könnyedén számításba vehetők. Ezek közül az energiaszámlák, vagyis a rezsiköltségek szerves részét képezik egy cég működésének. Az energetikai korszerűsítéseken keresztül azonban e területen is tekintélyes összegek foghatók meg. Egy napelem rendszer Aleron Energia által biztosított telepítése például éppen ilyen lehetőség.

Kalkulálható kiadások

Bár egyes cégvezetők fejében megfogalmazódhat a kérdés, miért is éri meg egy napelem rendszer telepítése, a válasz több, mint meggyőző. A költségek optimalizálása persze állandó aduász, de az energetikai rendszer korszerűsítése ettől is többet adhat a vállalkozás számára. Jelen helyzetben például fontos szempont lehet, hogy egy napelem rendszer kiépítésével a cég függetlenedhet az energiapiaci árváltozásoktól.

Az utóbbi hónapok tendenciáit tekintve ez nem kis dolog, hiszen az energiaárak kis túlzással teljesen elszabadultak. Egy cég fenntartási költségei ezzel együtt szintén nagyot nőttek, ám egy napelem rendszer alkalmazásával ezek egy részének búcsút mondhatunk. Egy rendszer élettartama 20-30 év, így a befektetés gyakorlatilag garantáltan megtérül. Arról nem beszélve, hogy egy napelem rendszer környezetbaráttá teheti a cégeket, melyeknek így lehetőségük nyílik akár erre vonatkozó szabványok tanúsítására is.

Pályázattól a beüzemelésig

A napelem rendszerekre kiírt pályázatok az utóbbi időben állandósulni látszanak, így maga a beszerzés is költséghatékony módon tud megtörténni. Érthető azonban, ha egy vállalat életében nem feltétlenül van ide az ehhez kapcsolódó bürokratikus kritériumok teljesítésére. A folyamat azonban adott esetben már komplett szolgáltatásként is megvásárolható, tehát a megbízott cég a pályázat megírásától a napelem rendszer telepítéséig mindent vállal.

Egy vállalkozás számára ez óriási segítség, hiszen először is időt, másodszor pedig energiát spórol, szó szerinti és átvitt értelemben is. Az energetikai korszerűsítés és egy napelem rendszer telepítése mindig jó ötlet, a jelenlegi, energiapiaci szempontból is bizonytalanabb időkben pedig akár létfontosságú is lehet. A jövő egyértelműen a zöldebb vállalkozásoké, az ide vezető úton az első lépést pedig most gyakorlatilag bárki megteheti. Egy megoldás a cég és a bolygó jövőjéért.

Aleron Energia

NEW technology