Barion Pixel

Ne halogassa: 6 kiberbiztonsági tipp vállalatok számára!

A mostnál nincs jobb alkalom arra, hogy megvizsgálja, vajon mindent megtesz-e azért, hogy cégét megóvja az online fenyegetésektől – figyelmeztet az elmúlt húsz év során több mint egy tucat vállalatot alapított és sikerrel vezetett Ray Blakney, az Industrial Machinery Digest szakértője. Mint rámutat, a hackerek és szélhámosok az adatlopási módszerek legszélesebb spektrumán mozognak, sőt ezt a spektrumot folyamatosan tágítják. Tehát akár online áruházat, akár multinacionális vállalatot üzemeltet, a kibertámadások elleni védekezést prioritásként kell kezelni. Blakney néhány hasznos tippel is szolgál ehhez.

Használjon erős, egyedi jelszót minden vállalati bejelentkezéshez!

Az erős jelszavak használata a kiberbiztonság legalapvetőbb, mégis néha leginkább figyelmen kívül hagyott összetevője. Sok vállalatvezető egyszerűen ugyanazt a jelszót használja minden bejelentkezéshez, vagy ugyanannak a jelszónak a különböző variációit, ami veszélyezteti a vállalat adatait és pénzügyeit. A potenciális támadók munkáját nehezítendő, érdemes kerülni a kiszámíthatóságot: a „password123”, az „admin” vagy a „belépés” például kifejezetten könnyen feltörhető jelszavak. Az is fontos, hogy a vállalati jelszó variánsait lehetőleg ne használja más platformon!

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Mindig frissítse a szoftvereket és bővítményeket!

A gyorsan változó üzleti világban rendkívül fontos, hogy szoftvereit és bővítményeit naprakészen tartsa. Ha a szoftververziók elavulnak, akaratlanul is sebezhető pontokká válnak, amelyeket a hackerek könnyűszerrel megtalálnak és kihasználhatnak. Fontos, hogy nem csak az alapszoftver igényel figyelmet! Legyenek mindig naprakészek – azaz a legfrissebb támadási módszereknek is ellenállók – a WordPress, Joomla vagy Drupal platformok pluginjai és harmadik féltől származó alkalmazásai is.

- Hirdetés -

SSL-titkosítás

Gondoskodjon a webhelyei és a felhasználók között kicserélt információk biztonságáról! Az egyik alapvető eszköz az SSL (Secure Socket Layer) titkosítás. Ez a digitális pajzs védelmet nyújt az olyan érzékeny adatoknak, mint a bejelentkezési jelszó, ügyfelek hitelkártya- és személyes adatai, miközben azok egyik helyről a másikra vándorolnak az online felületen. Az SSL-titkosítást használó weboldalak könnyen beazonosíthatók: ha az URL megnevezésében a hagyományos http-t s követi (https), az a felület biztonságosságának a tanúsítványa.

Rendszeresen végezzen biztonsági mentést!

A rendszeres biztonsági mentések olyan védőhálóként működnek, amelyek megóvják a vállalkozásokat a kiberfenyegetésektől és az esetleges nem várt kihívásoktól. Legyen szó támadásról, véletlen adatvesztésről vagy bármilyen más, előre nem látható problémáról, a naprakész biztonsági mentések biztosítása garantálja, hogy az üzleti tevékenység megszakítás nélkül folytatódhasson. Rendkívül fontos, hogy olyan biztonsági mentéseket tartson meg, amelyek tartalmazzák a webhely tartalmát, az adatbázisokat, a fontos konfigurációkat és minden más lényeges adatot. Érdemes a mentett állományokat a helyszíni veszélyforrástól távolabb tárolni!

Felhasználói engedélyek korlátozása

Lényeges, hogy a felhasználói jogosultságokat arra kell korlátozni, ami szükséges ahhoz, hogy az egyes felhasználók hatékonyan el tudják végezni a feladataikat. Előfordulhat, hogy a szervezetek az adminisztrációs folyamatok egyszerűsítése érdekében több felhasználónak vagy rendszergazdának is biztosítanak hozzáférést, ami praktikusnak tűnik, azonban sebezhetőségi faktort jelent. A hozzáférés megadása inkább a kivétel, mint a norma kell, hogy legyen! A szerepkörök és jogosultságok kiosztásával és szabályozásával a vállalkozások jelentősen csökkenthetik a tevékenységekkel, az adatok megsértésével vagy a véletlen hibákkal kapcsolatos kockázatokat.

A mesterséges intelligencia mint vészriasztó

Az online platformok gyakran hatalmas mennyiségű adatot kezelnek, amelyek manuális felülvizsgálata és kezelése nem praktikus és nem is hatékony. A mesterséges intelligencia (MI) forradalmasította az adatfigyelési folyamatot, hiszen képessé vált hatalmas mennyiségű adat gyors feldolgozására, ami felbecsülhetetlen értéket képvisel a modern kiberbiztonsági stratégiákban. Emellett az MI nemcsak a fenyegetések felismerését javítja, hanem nagymértékben felgyorsítja a válaszmechanizmusokat is. A mesterséges intelligencia hatékonysága garantálja, hogy a veszélyeket nemcsak felfedezik, hanem gyorsan kezelik is olyan helyzetekben, ahol minden másodperc számít.

Vörös István, NEW techonolgy

- Hirdetés -

NEW technology