Barion Pixel

Okos mechatronikai megoldások

Gyors beállítások, automatikus üzembe helyezés és költséghatékony folyamatok jellemzik a Bosch Rexroth új fejlesztéseit, a mechatronikai alrendszereket. Cikkünkben a működésüket, kezelhetőségüket, beállításukat, valamint a használatukkal járó megtakarítások mértékét vizsgáltuk. A Smart Function Kit for Pressing – komplett présalrendszer – és a Smart Function Kit for Handling – két-háromtengelyes manipulátor alrendszer – működését Terjék Ádám, a Bosch Rexroth Kft. terméktámogató mérnöke mutatta be lapunknak.

Termék kiválasztása néhány kattintással

Mindkét termék esetében óriási előny, hogy hat-hét kattintással és ugyanennyi adat feltöltésével választhatjuk ki a saját folyamatunkra szabott megoldáscsomagot. Rengeteg időt takaríthatunk meg azáltal, hogy a Rexroth felületén keresztül, az ügyfél munkabeállításait megadva, néhány perc leforgása alatt megkapjuk azt az eszközt, amely az adott folyamatot optimálisan képes elvégezni. A beállítások megadását követően a rendszer készít egy dokumentációt, amiben minden szükséges információ megtalálható a berendezések felépítéséről és tulajdonságairól, valamint kapunk egy 3D-s modellt is, ami pontos képet nyújt a termékekről – hangsúlyozza az előnyöket Terjék Ádám.

Smart Function Kit for Pressing
Préseszköz minden tartozékkal, egy dobozban

A Smart Function Kit for Pressing alrendszert többek közt szilárd illesztéshez, krimpeléshez, hajlításhoz, csapok, csapágyak bepréseléséhez vagy tengelyekre húzásához használhatjuk. A terméket különböző csomagokban nyújtjuk – az ügyfél igényeire szabva –, amelyek 2-től 30 kilonewton (kN) tartományban dolgoznak, azaz 2, 4, 7, 12, 19, 30 kN kivitelben találhatók meg a palettánkon. Ezekhez minden szükséges elemet a Rexroth biztosít, az ügyfélnek csupán össze kell állítania az útmutató szerint a rendszert – mutatja be a préseszközt Terjék Ádám.

Préselésre készen

A rendszer mechatronikai és elektronikai üzembe állását követően a kezelőfelület felismeri az eszközöket, a szervovezérlést parametrizálja. Ezt követően pedig már készen is áll az első ciklus elvégzésére. Nagy előnye a megoldásnak, hogy nem igényel különösebb programozói ismeretet. További könnyebbséget jelentenek a drag&drop elven működő préselési ciklusok beállításai, amiket a felület megfelelő részébe illesztve alkalmazhatnak a felhasználók. A Bosch Rexroth csomagjában tíz préselési szekvencia található meg.

Ezt a felületet akár mobileszközökről, számítógépről vagy programozható logikai vezérlőről (PLC) is el lehet indítani. Az első két opció esetében csupán a böngészőben futó alkalmazásba szükséges az eszköz IP címét beírni, PLC esetében pedig az egyedileg hozzájuk rendelt ID azonosítók segítségével történik az indítás – magyarázza Terjék Ádám.

Felület a könnyen kezelhetőségért

A kezelőfelületen többek közt a termelésre vonatkozó valós idejű statisztikák – hány berendezést lehet igénybe venni, mekkora mennyiséget préselt a gép egy adott ciklusban – láthatók. A folyamatosan frissülő platformnak köszönhetően visszajelzést kapunk a prés pozíciójáról, erejéről, sebességéről, illetve a ciklusidőről. A rendszer minden egyes lépést elment a munka folyamán, amik továbbíthatók akár egy MES-rendszer számára. A valós idejű statisztikák által látható minden egyes görbe, ami a préselések során kirajzolódott, valamint a ciklusok lefutása, mindezt pedig táblázat formájában kapjuk kézhez. A nyomon követhetőség kifejezetten fontos részét képezi a folyamatnak, ami minőségbiztosítás szempontjából kiemelt jelentőséggel bír – hangsúlyozza Terjék Ádám.

Smart Function Kit for Handling 
A költséget és időt megtakarító megoldás

A Smart Function Kit for Handling a kezelési feladatokat költséghatékonyan, pontosan és időt megtakarítva támogatja. Az intelligens manipulációs mechatronikai alrendszer kiválasztása, tervezése, konfigurálása és telepítése az eddigieknél gyorsabban kivitelezhető. Az egyszerű testre szabási folyamatnak köszönhetően a tengelyek pontosan, a megfelelő dimenzióban helyezkednek el. A hagyományos derékszögű rendszerekhez képest a mérnöki tervezési ráfordítás jelentősen csökken. Az alrendszer csupán néhány lépéssel összeállítható az adott feladatra. Több megoldás található a portfóliónkban, attól függően, hogy a tengelyek külön vagy egyszerre mozognak – részletezi Terjék Ádám.

Testre szabható munkatárs

A két- és háromtengelyes manipulátor alrendszereket jellemzően rakodási, pozícióba helyezési, tesztelési és összeszerelési munkákhoz, alapanyag-adagolási feladatokra alkalmazzák. Választható X, Y és Z tengelyek mentén, illetve X és Y (vízszintes) vagy Y és Z (függőleges) tengelyek mentén mozgó alrendszer is.

Gyors üzembe helyezés, és kezdődhet a munka

Az üzembe helyezés – ahogy a Smart Function Kit for Pressing alrendszer esetében is – automatikusan zajlik. A szoftverben különböző paraméterek megadásával – mint a mozgás alatt megtett távolság, ciklusidő, tömeg és terhelhetőség – biztosítható a testre szabott megoldás. Ezáltal a program kiszámítja a kábel hosszát, kiválasztja a megfelelő I/O modulokat és a többi szükséges alkatrészt, majd ezekhez társítja az egyedi beállításokat. A rendszer parametrizálása során a szoftver ellenőrzi, hogy a bevitt adatokkal működőképes-e a berendezés, ami megelőzi az esetleges konfigurációs hibákat. Végül, de nem utolsó sorban a kezeléséhez programozói ismeretekre nincs szükség, drag&drop elven működő szekvencia alakítható ki – foglalja össze Terjék Ádám.

A prés-, valamint a manipulátor alrendszerekre egyaránt érvényes, hogy megtakarítások terén kiemelkedőek. Egyrészt költséghatékony a beüzemelés és működtetés. Másrészt pedig a mérnöki munkaidő szignifikánsan csökken, amivel rengeteget nyerhetnek a munkatársak. Gyorsan üzembe helyezhetők, ami az automatikus paraméterezési folyamatnak köszönhető. A legnagyobb előnye mindemellett az, hogy egyetlen forrásból – beleértve a hardver- és szoftveregységeket – telepíthetők ezek a berendezések.

Némethi Botond, NEW technology

- Hirdetés -

- Hirdetés -

NEW technology