Kezdőlap Innováció Óriási „légzőrendszert” épít magának Kína

Óriási „légzőrendszert” épít magának Kína

Forrás: Digital Trends

Kína – India mellett – az egyik legszennyezettebb levegőjű ország a világon. A WHO 2500 várost számláló listájának majdnem minden második sorában kínai város szerepel. Bár a magas légszennyezettség már közepes és kisebb városokat is érint, a helyzet különösen az ország északi és nyugati részén fekvő nagyvárosokban a legrosszabb, ahol az emberek sokszor csak gázálarcban mehetnek az utcára.

A kínai kormány éppen emiatt igyekszik mindent megtenni a levegőminőség javítása érdekében, így olyan élvonalbeli óriásprojektek és jövőbe mutató elképzelések megvalósítására is rákényszerül, amelyek példaként szolgálhatnak a világ többi része számára is.

Kína először Hszian városában épített fel egy 100 méter magas „légtisztítót”, melyet a tervek szerint több is követ majd. A légszennyezettséget vizsgáló tudósok szerint ez a kísérleti torony – a világ legnagyobb légtisztítója – már most is hatékonyan működik. A Kínai Tudományos Akadémia Föld és Környezet Intézetének kutatói szerint az elmúlt hónapokban a torony környékén jelentősen javult a levegőminőség.

Hirdetés

Az óriási légtisztító torony egy üvegházszerű alapon nyugszik, ez tartja valójában működésben. A szennyezett levegőt beszívják ebbe az üvegházba, napenergiával felmelegítik, majd több réteg tisztítószűrőn keresztül engedik vissza a környezetébe. Számos helyi lakos számolt be róla a 2018-as év végén, hogy még télen is érzékelhető volt a levegő jobb minősége, pedig ilyenkor a város a fűtési rendszerekből kijutó szennyeződések miatt különösen élhetetlenné szokott válni.

Folytatása következik

A projektet nemcsak a kínai szakértők tartják sikeresnek: a róla készült riport alapján döntött a Kruin Systems nevű indiai startup amellett, hogy Delhiben építenek egy még nagyobb tornyot a város halálosan szennyező levegőjének megtisztítására.

A légszennyezés egyébként nemcsak az ázsiai óriásvárosokat sújtja, a házak közé beszoruló levegő miatt szinte a világ minden városlakóját érinti. Ráadásul azok sincsenek feltétlenül jobb helyzetben, akik vidéken laknak, különösen télen, a fűtési szezonban.

Budapesten egy köbcentiméter levegőben átlagosan 15-20.000 számú, 0.02 és 0.3 mikrométer nagyságú részecske található. Ebbe az intervallumba esnek a szilárd tüzelőanyagokból kiszabaduló szennyező mikroelemek. Ez azért érdekes, mert bár a magyar falvak és kisvárosok levegője nyáron tisztább, a téli időszakban akár a főváros szennyezettségi szintjét is elérhetik, sőt egyes esetekben meg is haladhatják. Sajnos még ma is gyakori, hogy a cserépkályhával, kazánnal fűtő lakosok lomokból származó faanyagot vagy egyenesen szemetet égetnek a magas fűtőanyagköltség csökkentése érdekében. Az emiatt felszabaduló káros anyagok rendkívül veszélyesek lehetnek hosszú távon, így elmondható, hogy lakhelytől függetlenül mindenki ki van téve a légszennyezés veszélyeinek, csupán a probléma természetében adódnak különbségek.

Hegyi Heni, NEW technology/Business Insider