Barion Pixel

- Hirdetés -

Recesszióra számít az Osztrák Iparszövetség

Recesszióra számít Ausztriában az év hátralévő részében az Osztrák Iparszövetség (IV) legfrissebb, kedden publikált konjunktúra-barométere alapján.

Az IV (Industriellenvereinigung) konjunktúra-barométere, amelyet a jelenlegi üzleti helyzet és a hat hónapra előretekintő üzleti kilátások számszerűsített szubjektív értékelésének (súlyozott) átlagaként határoznak meg, pontosan 0 pontra csökkent júliusban az előző havi 10,7 pontról.

- Hirdetés -

Az üzleti kilátásokat hat hónapos távlatban megítélő mutatószám a már amúgy is alacsony mínusz 11 pontról további 10 ponttal mínusz 21 pontra romlott, ami tapasztalati alapon már „közepes” recessziónak felel meg. Az üzlet kedvező alakulására a megkérdezetteknek mindössze 6 százaléka számít, több mint egynegyedük viszont romlást vár.

Az aktuális üzleti helyzet megítélését számszerűsítő mutató értéke 32 pontról 21 pontra csökkent.

- Hirdetés -

A megrendelésállomány mutatószáma 28 pontról 19 pontra csökkent, ami már nem elegendő egy fellendülés támogatásához, mert elmarad a kapacitáskihasználáshoz szükséges szinttől.

A vállalatok termelési kilátásait számszerűsítő index mínusz 8 pontról mínusz 17 pontra, még mélyebbre a negatív tartományba süllyedt. A foglalkoztatási kilátások mutatószáma plusz 9 pontról fordult mínusz 10 pontra.

„Általános gazdasági szempontból a rendelkezésre álló mutatószámok a gazdasági stagnálás elhúzódó periódusára utaltak. Az év vége előtti fellendülésre vonatkozó várakozás már nem tartható fenn az Osztrák Iparszövetség legfrissebb felmérése alapján. Éppen ellenkezőleg, az osztrák iparnak a téli félévben recesszióra kell felkészülnie” – foglalta össze az gazdasági helyzetet Christoph Neumayer, az Osztrák Iparszövetség (IV) főtitkára kedden sajtótájékoztatón.

Véleménye szerint a mostani kihívásokkal terhes gazdasági helyzetre tekintettel ismét el kellene gondolkodni a magánszektor beruházásainak ösztönzését célzó intézkedéseken.

Az osztrák cégek immár a nyolcadik egymást követő negyedévben ítélik meg egyre gyengébbnek aktuális üzleti környezetüket, a hat hónapra előretekintő kilátások megítélése pedig egy átmeneti fellendülés után ismét negatív tartományba billent.

Összességében az üzleti barométer állása alapján az Iparszövetség szakemberei nem tartanak valószínűnek egy nagyobb gazdasági válságot, feltéve, hogy az európai gazdaságot nem éri újabb külső negatív sokk. Az osztrák ipar üzleti kilátásai mindazonáltal jelenleg egyértelműen lefelé tendálnak.

„Az elmúlt hetekben az iparban a gazdasági kilátások rohamosan romló tendenciát mutattak. Mégpedig a mutatók teljes skáláját érintve, a hangulatindexektől kezdve az előzetes jelzéséként szolgáló klasszikus mutatókon át (mint az új megrendelések és a rendelésállomány alakulása), egészen a már megvalósult teljesítést számszerűsítő statisztikai értékekig. Néhány ipari ágazat változatlanul jó üzleti teljesítménye mellett egyértelműen elmondható, hogy a teljesítményromlás az ágazatok egyre szélesedő körét öleli fel. Az általános gazdasági helyzet tehát egyelőre tovább romlik majd, a helyzet javulására legkorábban a jövő tavasszal lehet számítani” – kommentálta a felmérés megállapításait Christian Helmenstein, az IV vezető közgazdásza.
https://www.iv.at/Unsere-Industrie/Unsere-Industrie/Konjunkturumfrage/Konjunkturumfrage-News/iv-news–Industrie-steht-vor-Rezession.html

MTI

- Hirdetés -

Érdemes elolvasni

- Hirdetés -

- Hirdetés -

NEW technology