Barion Pixel

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Sikeresen alkalmazzák a 3D nyomtatott fogsort

A technológiát az amerikai Stratasys fejlesztette ki TrueDent 3D néven, és egyre több fogászati laboratórium alkalmazza, egyelőre az Egyesült Államokban. A tengerentúlon hatalmas piacon vetheti meg a lábát ez a megoldás, hiszen 2021-ben több mint 4,2 millió teljes fogpótlást készítettek az USA-ban, míg 18 milliót külföldre adtak el, de ezeknek csupán öt százaléka készült 3D nyomtatással – írja az iData Research nyomán a DE247. Pedig a Stratasys fogászati megoldásával tartós, természetes megjelenésű ínyt és különböző fogszínárnyalatokat, illetve például természetesen átlátszó metszőfogakat lehet létrehozni, és mindezt egyetlen folyamatos nyomtatással.

„A fogászati laboratóriumok munkaerőhiánnyal küzdenek, így a Stratasys megoldásai technikai támogatást nyújtanak számunkra az új alkatrészekhez, amelyek jellemzően másnapra megérkeznek, szemben a hagyományos eszközökkel, amelyek hetek alatt érnek ide. Ez a hatékonyság felbecsülhetetlen a csapatunk számára” – méltatta a módszert a TrueDentet alkalmazó portlandi Artisan Dental Laboratory elnöke. Justan Koch hozzátette: a termék lenyűgözi a hagyományos műfogsorok piacán jelenlévő pácienseket.

A laboratóriumok mindegyike azt visszhangozza, hogy a céggel való együttműködés megkönnyítette a fogsorok gyártását, amit a Stratasys saját gépével, a J5 DentaJet 3D nyomtatóval végeznek. Ez a rendszer lehetővé teszi a protézisek geometriájának és árnyalatainak pontos, biokompatibilis reprodukálását, míg a TrueDent egy fényre keményedő gyanta, amit kifejezetten fogászati készülékek, például kivehető teljes és részleges fogsorok, műfogsoralapok, műfogsorfogak, hidak, koronák stb. fogászati laboratóriumokban történő gyártására javasolnak.

- Hirdetés -

Az anyag a hagyományos hőre keményedő és önpolimerizáló gyanták alternatívája, és kizárólag professzionális fogászati munkákhoz készült. Úgy fejlesztették ki, hogy csak a Stratasys 3D nyomtatójával, illetve a GrabCAD szoftverplatformmal legyen használható. Maga a gyanta szabadalmi bejegyzése egyelőre csak az Egyesült Államokra érvényes, így jelenleg kizárólag ott igényelhetik a páciensek.

Gábor János, NEW technology

- Hirdetés -

NEW technology