Barion Pixel

- Hirdetés -

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Szemléletes példák az ipari automatizálás területéről

A cseh központú Közép-európai Automatizálási Holdinghoz 2021-től már három vállalat is tartozik, amelyek működésükben kiegészítik egymást, ezáltal megbízhatóan és gyorsan végzik el a nagyobb projekteket is. Jelenleg ezt a szinergiát mélyítik. Az Automa cseh vállalat célgépek, gyártósorok és robotizált munkaállomások tervezésére és gyártására szakosodott. Az Antra ID az intralogisztikai megoldásokat nyújtja, az Auware Engineering pedig a gyártósorok mellé PC és PLC programozást biztosít, illetve kisebb, kiegészítő gyártósorokat készít.

Az Auware Engineering küldetése, hogy innovatív technológiák alkalmazásával magas színvonalú mérnöki szolgáltatásokat nyújtsanak partnereik részére. Ügyfeleiknek segítenek növelni gyártósoruk kapacitását, csökkenteni a gépek állásidejét, a hulladékra és az üresjárati időre fordított kiadásokat, valamint energiát és pénzt megtakarítani.

A jövő az automatizálásban van

- Hirdetés -

„Ügyfeleinknek a termelés jövőjét biztosítjuk” – mondja Szalai Zoltán, az Auware Engineering automatizálási megoldások projektvezetője. „Arra törekszünk, hogy az ügyfelek számára a legjobb alternatívákat nyújtsuk a magas szintű szakértelmet igénylő területeken, mint például az ipari vezérlések szoftverfejlesztése és a célzott szoftverek egyedi igény szerinti fejlesztése. Azért dolgozunk, hogy segítsük a vállalatokat rugalmasan reagálni a digitalizáció nyomása alatt is az ipari automatizálás folyamatos fejlődésére.”

Az Auware Engineering az ipar 4.0 és az ipari automatizálás területére összpontosító professzionális szolgáltatásokat és megoldásokat nyújtó vállalat, amely megfelelő kompetenciákkal rendelkezik a tervezés, a programozás, az utólagos átépítési projektek és a stratégiai tanácsadás területén.

Optimalizálás, karbantartás és szabványosítás

„Erősségünk a termelés optimalizálása, karbantartása és szabványosítása, különösen az autóiparban végzünk ilyen tevékenységeket. A magasan képzett szakmai csapatunk elsősorban nagyvállalatoknak és különböző beszállítóknak nyújt támogatást Közép-Európa-szerte. Olyan területeken tevékenykedünk, mint például az ipari vezérlések szoftverfejlesztése, valamint igény szerinti szoftverek fejlesztése. Megoldásainkat a partnereink igénye szerint látjuk el különböző funkciókkal, amelyekkel hatékonyabbá tehetik a termelést, azaz akár mesterséges intelligenciával látjuk el, illetve megtervezünk és legyártunk olyan automatizált, speciális gépeket vagy robotcellákat, amelyek lehetővé teszik a műveletek optimalizálását” – részletezi Szalai Zoltán.

Az Auware Engineering gyártósorokhoz vagy önálló gépekhez nyújt szolgáltatást, azaz a teljes vezérlőrendszer programozását elvégzik, továbbá az üzembe helyezésnél, illetve a gyártás közbeni támogatásban is segítséget nyújtanak.

A termelés optimalizálása

„Elvégezzük a termelési folyamat elemzését, és javaslatot teszünk a folyamat biztonságosabbá, valamint gyorsabbá tételére. A gépek működése közben megkeressük a hatékonyságot gátló tényezőket, majd a rendszer gyenge pontjainak javításával eszközöljük a végső hibaelhárítást. Az ipari szoftverfejlesztés területén pedig könnyen használható és módosítható alkalmazásokat készítünk, amelyeket elsősorban az automatizálásban használnak” – hangsúlyozza Szalai Zoltán.

A szoftverek között megtalálhatók a kisebb termelőberendezéseket támogató megoldások, például a PLC-kből Excel-fájlokba történő mentést lehetővé tevő eszközök, a kisvállalkozásoknak szánt szoftvercsomagok biztosításával és fejlesztésével. Az ipari vezérlésekhez egyedi igényeknek megfelelően készítik el a szoftvereket és a hozzájuk tartozó megjelenítő felületeket. A szoftvertesztelés pedig akár az ügyfél telephelyén is történhet.

„Egy autóalkatrész-gyártónál két hasonló gépsor volt, amelyeken hasonló termékeket állították elő. Ezek rendkívül nagy helyet foglaltak el a csarnokban, és összességében nem voltak hatékonyak sem munkaerőköltség, sem energia, sem elkészítési idő szempontjából, ami kártékonyan hatott a termék árára. Azért kerestek meg minket, hogy optimalizáljuk a termelést a minőség romlása nélkül.

Szakértőink elemezték a gyártást, és úgy döntöttek, hogy a két gépsort egyetlen berendezéssé egyesítik. Ennek a műszaki változtatásnak köszönhetően az ügyfél klasszikus állomásokat használhat ugyanazokhoz a folyamatokhoz, így némi helyet takarít meg a gyárban, amelyhez kevesebb ember szükséges, és összességében az egész folyamat hatékonyabbá válik. Hosszabb ciklusok esetén párhuzamos műveletekkel duplikálni tudtuk az állomásokat. Ez redundánsabb és biztonságosabb működést eredményezett” – szemlélteti egy példán keresztül szolgáltatásukat Szalai Zoltán.

A retrofit gépek is lehetnek hatékonyak

A meglévő berendezések sokszor nem biztosítanak hatékony termelést, azok lecserélése azonban megterhelő beruházást jelentene. Az Auware Engineering szolgáltatásai között ennek áthidalása érdekében megtalálható az utólagos felszerelés. A hosszú ideje gyártásban lévő gépek korszerűsítésével és átprogramozásával még legalább öt évig biztosítható a problémamentes termelés. A retrofit berendezések pénzügyileg hatékonyabb megoldást jelenthetnek, mint az újak üzembe helyezése.

„Egyik fő szakterületünk a több éve gyártásban lévő gépek utólagos felszerelése, felokosítása. Ez azt jelenti, hogy átalakítjuk és újraprogramozzuk őket, hogy ugyanazokat vagy más termékeket lehessen rajta gyártani” – magyarázza Szalai Zoltán.

Robotprogramozás és karbantartás

A tervezett megelőző karbantartás és az elhasználódott alkatrészek rendszeres cseréje csökkenti a selejtek számát. Az Auware Engineering a robot aktuális állapotától függően meghatározott időközönként támogatást nyújt a felhasználóknak. A megelőző karbantartás magába foglalja a rendszeres tesztelést, illetve gondozást (pl. a mechanikus alkatrészek kenése), valamint az elhasználódott alkatrészek cseréjét.

„Vannak olyan kisebb vállalatok, amelyek nem rendelkeznek elegendő programozó/mérnöki személyzettel. Mivel hatékonyabb kiszervezni a szakképzett munkaerőt, így mi speciálisan és magasan képzett, tapasztalt szakembereket tudunk biztosítani a hét minden napján, akár a helyszínen vagy távoli eléréssel. Ha egy gép meghibásodik, akkor a partnerünk telephelyén ellenőrizzük a berendezést” – emeli ki Szalai Zoltán.

Új távlatok előtt

Az Auware Engineering 2021 májusában a Central European Automation Holding egyik kulcsfontosságú tagjává vált, ezzel jelentősen kibővítve az ipari automatizálási szolgáltatásokra és megoldásokra összpontosító, illetve magasan képzett szakemberek szélesebb portfóliójához való hozzáférést. Az Auware Engineering a testvérvállalatokkal, az Automa és az Antra ID-vel kialakított szinergiák kihasználásával az autóipari és más ipari szegmensekben tevékenykedő ügyfelei bármilyen ipari automatizálási igényét képes kielégíteni.

Auware Engineering

- Hirdetés -

Érdemes elolvasni

- Hirdetés -

- Hirdetés -

NEW technology