Barion Pixel

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Tetőre szerelhető levegős hőszivattyút tesztelnek az angolok

- Hirdetés -

Egy kísérleti ökoházra telepítették azt a tetőre szerelhető Bosch levegős hőszivattyút, amitől nem egyszerűen az alacsony szén-dioxid-kibocsátású technológia otthonokba építésének terjedését, hanem egyenesen azt várják, hogy fokozatosan kiváltja a fosszilis eredetű tüzelőanyagokkal működő kazánokat. A nagy reményekkel tervezett eszközt az Egyesült Királyságban tesztelik, a Salfordi Egyetem kampuszán épült Jövő Házában – adta hírül a The Engineer.

A levegős hőszivattyúk a legtöbb lakásban felválthatják a földgáz üzemű kazánokat, amelyeket 2025-től tilos lesz felszerelni az új építésű angol otthonokban. A nagy karbonkibocsátású eszközöket megújuló, alternatív energiaforrással kell helyettesíteni, így kapóra jönne egy gazdaságos és hatékony hőszivattyú, amit – a légkondicionálók mintájára – telepíteni lehet egy kültéri és egy beltéri egység felszerelésével.

A Jövő Háza projekt felelőse a Housebuilder Bellway, amelynek szakemberei úgy alakították ki az épületet, hogy annak fűtését egy mindössze 200 kilogrammos levegős hőszivattyú is képes legyen ellátni. A cég képviseletében Jamie Bursnell technológiai és innovációs menedzser közölte: „Levegős hőszivattyú beszerelése egy tetőtérbe merész lépés – olyan, amivel korábban egyetlen brit fejlesztő vagy utólagos beszerelő sem próbálkozott.” Ők annál inkább: a kutatási időszak alatt a Jövő Házában élő emberekkel a hőszivattyú teljesítményét valós használat közben tudják felmérni. Ha a tetőtérben lévő egység jól működik, új módot találtak a lakástulajdonosok szénlábnyomának csökkentésére, anélkül, hogy a belső tér vagy a külső esztétika szempontjából bárki bármiféle kompromisszumra kényszerült volna. És ez tényleg hatalmas siker lenne!

„Az egy jól dokumentált tény, hogy a levegős hőszivattyúk növelhetik az üzemeltetési költségeket, de valójában csak kevés megbízható adat áll rendelkezésre a teljesítményükről.

Most arra törekszünk, hogy megtaláljuk az optimális beállításokat a hatékonyság maximalizálása és a költségek minimalizálása érdekében. Ezzel összehasonlíthatjuk majd két hőszivattyú adatait, hogy meghatározzuk a jövő legéletképesebb megoldását.”

A Jövő Háza nem csak ezt a modern megoldást alkalmazza: lesz benne infravörös és padlófűtés, illetve még néhány alacsony karbonkibocsátású innováció, mint a gépi szellőzés, a dupla és tripla rétegű üvegablak, a napenergia tárolására szolgáló akkumulátor vagy a fürdővíz hőjének újrahasznosítása.

Maga a hőszivattyú egyébként nem más, mint a Bosch 3400i Hydrotop Solution, amiről a világcég worcesteri képviseletének egyik vezetője, Darran Burrage elárulta: áthidalhatja a hasonló berendezések méretezésből és elhelyezésből adódó problémáit. Ha a gép a tetőre költözhet, és ott megfelelő teljesítményre bírják alacsonyabb energiafelhasználással, az új utat nyithat az alternatív energia otthoni alkalmazása felé, hiszen a háztulajdonosok szívesebben gondolkodnak majd életképes, zöldebb fűtési alternatívákban, ha azok nem foglalnak annyi helyet, és nem járnak akkora munkálatokkal, mint mai társaik.

Gábor János, NEW technology

Érdemes elolvasni
NEW technology