Barion Pixel

Több mint nyolcszázmilliós fejlesztést hajtott végre a Toolex Kft.

Csaknem 850 millió forintból bővítette gépparkját a fémmegmunkálással és fúrószárgyártással foglalkozó nagyszénási Toolex Kft. – közölte a vállalat üzemvezetője csütörtökön az MTI-vel.

Tóth Péter elmondta, az összeg fele-fele arányban áll uniós támogatásból és saját forrásból.  A cég beszerzett egy esztergagépet, egy köszörűgépet, egy kétélű csövek megformálásához való húzógépet, egy precíziós sík- és profilköszörűgépet, valamint bevezettek egy vállalatirányítási rendszert, amivel a termelés és raktározás tervezése és szervezése válik könnyebbé.

A beruházás révén 20-25 százalékkal nő a mélyfúró kapacitás, a fúrócsövek profilköszörülési kapacitása, illetve a szerelhető mélyfúró támasztólapkáinak gyártási kapacitása. A beszerzett CNC vezérlésű csúcsnélküli palástköszörű 50 százalékos kapacitásnövelést biztosít a teljes keményfém nyersanyagok nagyolása során – fejtette ki az üzemvezető.

Elmondta, a koronavírus-járvány idején „hektikusan változott” a gyártási kapacitás; márciusban nőttek a megrendelések, amelyeket még teljes kapacitással is nehéz lett volna teljesíteni; nyár végétől azonban beállt és jelenleg stagnál körülbelül 80 százalékos szinten.

- Hirdetés -

A projekt indulásakor 159 munkavállaló dolgozott a cégnél, a vállalás az volt, hogy ezt 173 főre növeljék. „Túl is teljesítettük, mivel jelenleg 195 fő dolgozik a cégnél” – mondta Tóth Péter.

A Toolex Fémfeldolgozó Kft. 1993 októberében 15 munkavállalóval kezdte meg munkáját, jelenleg a Békés megyei Nagyszénás legnagyobb munkáltatójának számítanak.

A társaság fő tevékenysége a fémmegmunkálás, azon belül is fúrószár megmunkálás, fúrószárgyártás, egyélű fúrószerszámok keményfém betéteinek gyártása, összeépítése, fúrófej és fúróhüvely méretre köszörülése. Magyarországon a szegmensben piacvezető a cég.

A vállalat termékeinek 80 százalékát exportálja, a fő felvevőpiac Németország. Szeretnének belépni a román és a bolgár piacra is, ám a pandémia miatt nem tudtak személyes találkozókat szervezni a lehetséges külföldi partnerekkel – közölte az üzemvezető.

A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a Toolex Kft. árbevétele 2020-ban 2,77 milliárd forint volt az előző évi 3 milliárddal szemben. Adózott eredménye eközben 275,6 millióra nőtt a 2019-es 239,5 millióhoz képest.

MTI

Érdemes elolvasni
NEW technology