Barion Pixel

Top 5 innovatív projekt Magyarországon a Siemenstől

Összegyűjtöttük azokat a kiemelkedő projekteket,  amelyekkel a világ egyik vezető villamosítással, automatizálással és digitalizációval foglalkozó vállalata, a Siemens előrukkolt 2022-ben. A cikkünkben öt munkát  mutatunk be.

Csúcstechnológia Gyulán, az Airbusnál

A Siemens az új helikopteralkatrész-gyár energiaelosztási és biztonsági rendszerét szállította. Az üzemet kis- és középfeszültségű kapcsolóberendezésekkel, transzformátorokkal szerelték fel. Az épület biztonságáról a Siemens Siveillance intelligens videókezelő szoftver gondoskodik, amely lehetővé teszi a kezelő- és őrszemélyzet számára, hogy a telepített kamerák képeit Full HD minőségben felügyelje és rögzítse. A SiPass Integrated beléptetőrendszer pedig több mint félszáz belépési ponton biztosítja az arra jogosult személyek áthaladását.

- Hirdetés -

Elektromos energia a buszflotta számára

A cég 40 SICHARGE UC100 töltőt szállított le történetének egyik legnagyobb e-töltő-megrendelése keretében. A berendezések a HUMDA Zrt. által koordinált Zöld Busz Program keretében a Volánbusz által vásárolt negyven Mercedes-Benz eCitaro busz töltését szolgálják. A buszflotta 2022 márciusában kezdte meg a menetrend szerinti utasszállítást a dél-budai agglomerációban. A közösségi közlekedésben részt vevő 40 e-busznak és a környezetbarát töltőinfrastruktúrának köszönhetően évente jelentős, mintegy 1867 tonnányi CO2-kibocsátás-csökkenés érhető el.

A miskolci autóalkatrész-gyárban is

A Chervon Auto magyarországi üzemének energiaellátása a Siemens megoldásaival valósul meg. A beruházás színvonalához a vállalat csúcstechnológiás eszközei is hozzájárulnak. Ezekkel szerelték fel az üzemet: 8DJH kompakt középfeszültségű kapcsolóberendezések, valamint SIVACON S8 és S4 kisfeszültségű energiaelosztó-rendszerek.

Labor a Debreceni Egyetemen

A Siemens ipari kapcsolatainak erősítése érdekében oktatóterem létrehozása mellett döntötte a Debreceni Egyetem Műszaki Karán, a Mechatronikai Tanszék oktatási-kutatási kínálatának bővítésére. Az induláshoz jelentős összeggel járulnak hozzá,  csaknem 60 millió forint értékű műszer-, szoftver- és eszközadománnyal. Az adomány elsősorban a mechatronikai mérnök alap- és mesterképzésben résztvevő, mintegy 500 hallgató számára teremt majd új lehetőségeket.

Nyírbátori bővítés a Siemens együttműködésével

A nyírbátori Diehl Aviation Hungary Kft. üzemében többnyire az Airbus A350 XWB és A320 repülőgépek kabinalkatrészeit gyártják. Az egység energiaelosztását Siemens technológia biztosítja. A vállalat már több mint tíz éve biztosít megoldásokat partnerein keresztül a Diehlnek. Az új üzemcsarnok teljes közép- és kisfeszültségű energiaelosztási rendszere Siemens termékekkel – transzformátorokkal, kapcsolóberendezésekkel – valósult meg, az épületautomatizálási rendszer (fűtés, szellőztetés és légkondicionálás) pedig Siemens komponensekből épült fel.

Forrás: Siemens Zrt.

Némethi Botond, NEW technology magazin

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Érdemes elolvasni
NEW technology