Barion Pixel

- Hirdetés -

Tradicionális gyártás modernizálása

Az ón felhasználása a régmúltra tekint vissza. A manuálisan végzett öntészeti eljárás viszont komoly előkészületeket igényel a humán munkaerő részéről. Az öntéshez használt gépeket és helyiségeket a munka- és környezetvédelmi szempontokat figyelembe véve kell kialakítani. A Sheldon Invest vállalatát manuális gépek robotizálásának céljából kereste meg ügyfele. A cél az volt, hogy hatékonyabb rendszert építsenek ki, amely megfelel minden szabályozásnak.

A partner vállalat 1996 óta foglalkozik fém épületelemek, elsősorban rézötvözetű csőszerelvények gyártásával. A társaság az egyszerűbb vörösréz fittingektől kezdve egészen a bonyolultabb „push-fit” rendszerű csatlakozókig több mint 3500 féle idomot gyárt az épületgépészeti piac számára. A több komponensből álló szerelvénytestek összeállítását egyedi célgépekkel és kézi összeszereléssel végzik.

- Hirdetés -

„Manuálisan elvégzett feladatok robotizálása volt a feladatunk ügyfelünk számára” – osztja meg a projekt részleteit Rigó Zoltán, a Sheldon Invest Kft. SUA menedzsere. „A modern gyártási körülményeknek megfelelő berendezés célja az volt, hogy a fittingekben géppel kialakításra kerüljön egy ónkamra, amit később feltöltenek ónnal. A koncepció által a forrasztás jelentősen leegyszerűsödik, ugyanis nincs szükség külön ón használatára: a cső és fitting összeillesztését követően a hevítés során a fixáló anyag körbefut, és megfelelően rögzíti a két vagy több komponenst.”

A fittingek jelentősége az épületgépészeti kivitelezés során meghatározó. Nagyobb beruházások esetén rengeteg idő és energia takarítható meg e komponensek által. Az automatizált rendszer csak összeilleszti  a fittingeket, felhevíti a megadott ponton, és tökéletes, szivárgásmentes vezeték születik. A holland székhelyű gyártó Európában vezető pozíciót tölt be az épületgépészeti szerelvények területén. A vállalat kiváló minőségű, megbízható termékeket gyárt, illetve fejleszt.

- Hirdetés -

„A feladatunk az volt ennél a vállalatnál, hogy a hagyományos, kézi pumpálással feltöltő módszer helyett egy automata berendezést tervezzünk és gyártsunk. Minden esetben meghatározott mennyiségű ónnak kellett a fittingbe kerülnie. Arra kiemelt figyelmet kell fordítani, hogy az ón minősége folyamatosan változik, ezért oxigéntől elzárt helyen szükségszerű tartani. Ha mégis kerülne bele oxigén, akkor oxidáció jön létre, amely selejtet képez. Sokféle méretben számos fajtájú szerelvény készül. Emiatt a tervezésnél figyelembe kellett vennünk minden lehetséges típusú fittinget” – summázza Rigó Zoltán.

A munkavégzés nehéz körülmények között zajlott, a feladatokat elvégző szakember gárda folyamatos megerőltetésnek volt kitéve. A Sheldon Invest feladata a mintegy 60 éves berendezések leváltásához automatizált, robotizált gépek terveinek elkészítése volt. A cél, hogy emberi beavatkozás nélkül elvégezhesse az eszköz a munkát.

Sheldon Invest Kft.

- Hirdetés -

Érdemes elolvasni

- Hirdetés -

- Hirdetés -

NEW technology