Barion Pixel

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Űrszemét elleni ösztöndíjat alapítottak: Ez a három fejlesztés kapja

- Hirdetés -

Húszmillió fontos (közel tízmilliárd forintos) alapot hozott létre a Notthingham Egyetem olyan cégek számára, amelyek az emberi űrtevékenység káros következményeinek csökkentésén – ilyen például a veszélyesen halmozódó űrszemét – dolgoznak. Az Aerospace Unlocking Potential (UP) program keretében fejlesztésenként 110 ezer font (kb. 55 millió forint) normatívát lehet elnyerni, és három ígéretes pályázó már van is – emeli ki a The Engineer.

A Space Resources Laboratory egy Aryabhat névre hallgató projekten dolgozik. Ez egy olyan műhold-meghajtórendszer lesz, ami új elképzelés szerint foglalja magába a meghajtást, a repüléselektronikai vezérlést és az üzemanyagtartályt, így nemcsak javít a jármű kitérő manőverein, hanem minimalizálja is az életciklus végén fennmaradó hulladék mennyiségét.

A Holscot Fluoropolymers a nano-, mikro- és kisméretű műholdak üzemanyagtartályának innovációján dolgozik. Meglévő, FEP-hólyag nevű fejlesztésük tökéletesítésével olyan belső burkolatot adnának a tartályoknak, ami több fémréteget is feleslegessé tesz, ezáltal szintén hozzájárul az űrszemét csökkentéséhez.

Az XCAM a jelenleg prototípusként létező Particulate Fall Out monitorozó berendezését fejleszti tovább az ösztöndíjból. Ez a gép bonyolultabb részecskék észlelését és elemzését teszi lehetővé – egyszer majd – az űrben is, köszönhetően a benne létrehozott neurális hálózatnak, ami végső soron hatékonyabbá teszi a Föld felé történő adatsugárzást. Feltételezzük, hogy ez kisebb antennaigénnyel fogja vissza az orbitális pályán keringő hulladék mennyiségét.

Serhiy Bozhko, a Nottinghami Egyetem Repüléstechnikai Intézetének igazgatója úgy véli, a vállalatok azért fognak élni az Aerospace UP program támogatásával, mert felismerték, hogy pozícióba kell kerülniük a most alakuló nettó zéró korszakban. A professzor jelezte: ideális, hogy a hulladékcsökkentés eléréséhez éppen most kapnak anyagi segítséget, amikor annyi a technológiai és pénzügyi bizonytalanság a világban.

Gábor János, NEW technology

Érdemes elolvasni
NEW technology