Barion Pixel

Zeniten az indiai robot konjunktúra

India az első tíz között az éves robot telepítések mennyiségében

Képünk illusztráció

Az ipari robotok értékesítése Indiában új rekordot ért el: 4945 darabot telepítettek. Ez 54 százalékos növekedést jelent 2021-hez képest (2020: 3215 darab). Az éves telepítések számát tekintve India most a tizedik helyen áll a világon. Ezek a Nemzetközi Robotikai Szövetség (IFR) által bemutatott World Robotics jelentés megállapításai – írja közleményében az International Federation of Robotics.

„India a világ egyik leggyorsabban növekvő ipari gazdasága” – mondta Marina Bill, a Nemzetközi Robotikai Szövetség elnöke. „Öt év alatt az ipari robotok üzemállománya több mint kétszeresére nőtt, és 2021-re elérte a 33 220 darabot. Ez 2016 óta átlagosan 16 százalékos éves növekedési ütemnek felel meg.”

India ma a világ ötödik legnagyobb gazdasága a feldolgozóipari termelésben mérve. A Világbank adatai szerint az indiai feldolgozóipari hozzáadott érték 2021-ben 443,9 milliárd dollár volt, ami 21,6 százalékos növekedést jelent 2020-hoz képest.

- Hirdetés -

A robotikai ipar legnagyobb megrendelője Indiában továbbra is az autóipar marad, 2021-ben 31 százalékos részesedéssel. A telepítések több mint kétszeresére, 1547 darabra nőttek (+108 százalék). Az általános iparágat Indiában a fémipar vezeti 308 egységgel (-9 százalék), a gumi- és műanyagipar 246 egységgel (+27 százalék) és az elektromos/elektronikai ipar 215 egységgel (+98 százalék).

Lenyűgöző potenciál India számára

A robotika hosszútávú potenciálja Indiában egyértelmű, ha összehasonlítjuk Kínával: India robotsűrűsége az autóiparban, a 10 000 alkalmazottra jutó ipari robotok száma 2021-ben eléri a 148 robotot. Kína robotsűrűsége 2010-ben 131 darab volt, viszont 2021-re 772 darabra ugrott.

Az indiai kormány támogatja az ipari ágazat növekedését, mivel az az egyik legfontosabb szegmens, amely befolyásolja a bruttó hazai terméket (GDP). Ma az ország mintegy 3 billió dolláros GDP-je az ötödik helyen áll, fej fej mellett az Egyesült Királysággal és Franciaországgal – Németország, Japán, Kína és az USA mögött – áll a Nemzetközi Valutaalap jelentése szerint.

India kilátásai

„A közelmúltban történt ellátásilánc-zavarok következtében a vállalatok újragondolják a délkelet-ázsiai nearshoring-stratégiáikat” – mondta Marina Bill. „India hagyományosan népszerű célpontja a feldolgozóipari szegmensben a nearshoringnak. Az indiai kormány azt szeretné, ha az országot új diverzifikációs lehetőségek, például a friendshoring, azaz a hasonló értékeket és érdekeket valló országokkal való partneri együttműködés szempontjából is figyelembe vennék.”

A feldolgozóipar várhatóan szintén profitálni fog a kormány azon kezdeményezéséből, amelynek célja, hogy növelje versenyképességét és vonzerejét a befektetők számára. A termeléshez kötött ösztönző (PLI) rendszer például, amely jelenleg 2025-ig tart, olyan vállalatokat támogat, amelyek Indiában teremtenek termelési kapacitást olyan robotvásárló iparágakban, mint az autóipar, a fémipar, a gyógyszeripar és az élelmiszer-feldolgozás.

A robotok segítenek új munkahelyeket teremteni

Az új gyártási kapacitások Indiában fontos lépést jelentenek a megfelelő oktatás és munkalehetőségek biztosításához a lakosság számára: az ENSZ előrejelzései szerint India lakossága ma már 1,4 milliárd fő, és ezzel első ízben előzi meg Kínát. Ez azt jelenti, hogy India nagyszámú és fiatal munkaerővel rendelkezik, amely a gazdasági növekedés és az innováció motorja lehet. Várhatóan 2027-re Indiának lesz a világ legnagyobb munkaképes korú lakossága.

Némethi Botond, NEW technology magazin

NEW technology