Barion Pixel

- Hirdetés -

- Hirdetés -

1900 autónyi károsanyag-kibocsátást csökkent a TransLink

A kanadai TransLink közlekedés vállalat a zöld forradalom egyik úttörőjévé vált azzal, hogy még az újév beköszönte előtt megújuló dízelüzemanyagra állítja át teljes buszflottáját. Ez komoly lépést jelent a fenntarthatóbb jövő felé, és az üvegházhatású gázok kibocsátásának 80 százalékos csökkentését eredményezi – közölte az intelligenttransport.com.

A TransLink, a Metro Vancouver közlekedési hatósága bejelentette, hogy forradalmasítja buszflottáját azzal, hogy megújuló dízel üzemanyaggal fogja tankolni a járműveket. A környezetbarát kezdeményezés célja az üvegházhatású gázok kibocsátásának visszaszorítása. A kanadai Surrey Transit Centre az első olyan telephely, amely 2024. január 1-ig teljes egészében megújuló dízelre áll át.

A megújuló üzemanyag, amely többek között szerves hulladékból, használt étolajból, állati zsiradékból és növényi olajokból készül, alacsony szén-dioxid-kibocsátású anyag. A hagyományos fosszilis üzemanyagból származó gázolajhoz képest 80 százalékkal kevesebb üvegházhatású gázt bocsát ki. Ez a lépés jól példázza a TransLink fenntarthatóság iránti elköteleződését.

„Azzal, hogy megújuló gázolajat vezetünk be, hozzájárulunk a fosszilis üzemanyagoktól való elszakadáshoz. A megújuló dízel gyorsan csökkenti az üvegházhatású gázok kibocsátását, miközben a flottánk villamosításán dolgozunk”, nyilatkozta Kevin Quinn, a TransLink vezérigazgatója.

Már a Surrey Transit Centre-ben történő átállás is – az előrejelzések szerint – 6550 tonna üvegházhatású gáz kibocsátásától kíméli meg a környezetet. Ez olyan, mintha 1900 személygépkocsit kivonnánk a forgalomból. A TransLink tehát mérföldkő jelentőségű lépést tett azon tervének megvalósítása felé, miszerint az üvegházhatású gázok kibocsátását (a 2010-es szinthez képest) 2030-ig 45 százalékkal csökkentené, 2040-ig pedig nem kisebb vállalást tett, mint hogy flottáját zéró kibocsátásúvá alakítja.

A TransLink képviselete hozzátette, hogy 2024-től egyre több tranzitközpontjában vezeti be a megújuló dízelüzemanyag használatát. Vancouver Marpole városnegyedében már javában épül a vállalat első, teljes mértékben elektromos üzemeltetésű közlekedési központjának az építése. A kivitelezés várhatóan 2027-ben ér véget. A TransLink 2030-ig összesen 460 akkumulátoros elektromos busz telepítésére készül.

Vörös István, Okosipar

Érdemes elolvasni
NEW technology