Barion Pixel

- Hirdetés -

3D nyomtatás, hogyan miért?

Ahogy rohan előre az idő egyre elérhetőbbé válik mindenki számára a 3D nyomtatás lehetősége. De miért is jó ez számunkra?

A 3D nyomtatás és maga a 3D nyomtató valamikor a 1980-as években debütált. Akkortájt elég drága mulatság volt ennek használata. Az alapvető cél a prototípus gyártás felgyorsítása volt. Azaz ne kelljen drága szerszámokat készíteni csak azért, hogy a megrendelő vagy tervező lássa a valóságban miről is van szó. Szerencsére ez a technológia sokat fejlődött az idő során és az ára ezáltal az elérhetősége is kedvezőbb lett.

Értem én, hogy 3D nyomtatás, de mi „hajtsa”?

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Önmagában egy 3D nyomtató nem képes csodákra, a nyomtatót is „etetni” kell valamivel. A 3D nyomtatók általánosságban elmondható, hogy háromszögelt formátumú fájlokat képesek feldolgozni. Így ahhoz, hogy eljussunk a nyomtatásig szükségünk van arra, amit ki szeretnénk nyomtatni, magára a nyomtatandó modellre.

Hogyan lesz modellem?

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Rengeteg a lehetőség, tekintsünk át ebből néhányat:

  1. Népszerű dologra van szükségem

Ebben az esetben nagy valószínűséggel már valaki dolgozott helyettünk és nekünk már „csak” élveznünk kell a munkája gyümölcsét. A népszerű, sokak által használt tárgyakhoz szinte biztos, hogy létezik már modell, amit egyszerűen letöltve már küldhetünk is a nyomtatóra. Ilyenre kiváló példa a telefontartó, makettek vagy egyéb használati tárgyak. Ha ilyenre van szükség a grabcad.com oldalt ajánlom. Itt sok mindent megtalálsz, sok szerző tollából.

Tipp: Mielőtt ráküldöd a nyomtatóra mindig ellenőrizd le a modellt, hogy olyan-e amilyet akartál, van e benne hiba, stb..

  1. Általános funkciójú modellre van szükségem, de azért legyen egyedi is

Ha ilyen tárgyat szeretnél nyomtatni, akkor is jó kiindulási pont lehet az 1-es pontban leírt oldal használata. Viszont ebben az esetben már szükséged lesz egy CAD programra, aminek a segítségével át tudod alakítani úgy a letöltött modellt, hogy az céljaidnak megfelelő legyen. Ebben nyújt kimagaslóan jó segítséget a Siemens által fejlesztett Solid Edge. A Solid Edge kiválóan bánik a legtöbb fájlformátummal függetlenül attól, hogy az tömörtest (B-rep) vagy Hálómodell. A Solid Edge segítségével könnyen átalakíthatod modelledet. A munka végén le is tudod ellenőrizni a végterméket, hogy az 3D nyomtatásnak megfelelő vagy még dolgoznod kell kicsit rajta. Az alábbi videóban néhány jó trükk kerül bemutatásra, melyet érdemes lehet megnézned mielőtt nekiugrassz!

  1. Volt valamid, amit a macska összetört

Nem egyedi eset, hogy a szívedhez nőtt egy használati tárgy, de valamilyen úton módon eltörött. Vagy azért, mert nagyon szeretted, vagy csak egyszerűen nem szeretnél újat vásárolni, megoldás lehet a törött rész újra alkotása és cseréje. Ha ezen az úton szeretnél elindulni, akkor két lehetőséged van:

a, Bér modellezés – 3D szkenner segítségével a törött alkatrész beolvasása

Mára már sok cég foglalkozik úgynevezett bér szkenneléssel. Keresed őket (pont, mint egy villanyszerelőt vagy fodrászt) érdeklődd meg, hogyan és mennyiért tudnak neked segíteni, ha elviszed nekik az alkatrészt. Arra viszont kérlek figyelj, hogy a végén egy hálómodellt kérj, mint eredményt (vagy ha vállalják akkor B-rep modellt). A ponthálóval nem sokra mész a nyomtatásig vezető úton főleg, ha hozzá kell nyúlni a modellhez.  Így kevesebb időt kell foglalkoznod a modell felépítéssel.

Ha megvan a szkennelt modell az alábbi videóban találsz néhány fogást, hogy milyen eszköztár áll rendelkezésedre a kapott modellel való további munka során. A Solid Edge egy teljes eszköztárat tart fent a háló modellekkel való munkához. A Reverse Engineering parancsaival relatív gyorsan és egyszerűen létra tudod hozni a kívánt modellt

b, Saját magad modellezed be a törött alkatrészt

Ez a megoldás költséghatékonyabb, hisz a saját idődben te magad dolgozod ki a modellt. Nem elhanyagolható azonban az a tény, hogy nem árt, ha valamelyest értesz már a választott modellező programhoz. Szerencsére a Solid Edge rengeteg felületen segít, hogy elérd a célod. Mindig megosztja veled, hogy mire van szüksége a parancs végrehajtásához. Ezáltal könnyedén és gyorsan elsajátítható a használata. És ahogy korábban is már említésre került, a folyamat végén egy programon belüli ellenőrzést követően már mehet is a nyomtatóra a modell.

Ahogy a képeken is látszik egy törött műanyag alkatrész, jelen esetben csavar, könnyedén pótolható volt. Némi mérés és Solid Edge-ben való modellezés követően mehetett is a 3D nyomtatóra. A nyomtatást követően pedig elfoglalta régi törött társa helyét és azóta is hibátlanul látja el funkcióját.

  1. Kitaláltál valami korszakalkotót, valami zseniálisat és kíváncsi vagy hogyan működik

Véleményem szerint ez a legizgalmasabb lehetőség a legjobb indok, amiért az ember 3D nyomtatással szeretne foglalkozni. Ki ne ismerné az érzést, mikor a haverokkal egy éjszakai brainstorming keretén belül, valami kolosszális ötlet születik, de valahogy megakad a megvalósítása.

Nos a jó hír, hogy amennyiben 3D nyomtatóval kinyomtatható a terv, akkor nem szab határt neki egy-egy esetleges bennszülött alkatrész (olyan alkatrész, ami nem lenne szerelhető hagyományos módon). Így az összetettebb ötletek is könnyebben megvalósíthatóak.

Itt azonban már komolyabban kell foglalkozni magával a tervezési folyamattal is, amihez jó társ a Solid Edge.

Ha ez a Solid Edge ilyen jó, akkor biztosan nagyon drága is

A jó hír, hogy nem, nem drága maga a szoftver. Ha hobbi célokra akarod használni, akkor bármilyen hihetetlen, de még ingyenesen is elérhető.
És megelőzve a következő kérdéscunamit, ami még felmerülhet benned:
Az ingyenes verzió is tartalmaz minden olyan képességet, amit fent érintettünk. Képes kezelni a háló modelleket (STL, 3mf) és a legtöbb 3D modell formátumot (legyen szó Step-ről vagy esetleg JT-ről). A szinkron modellezési környezetnek köszönhetően úgy bánik más szoftverek modelljeivel mintha sajátja volna. Nem okoz neki gondot, ha hozzá kell nyúlni a modellhez, méreteket kell változtatni, vagy ha további hozzámodellezésre van szükség. Csak annyi a teendőd, hogy ellátogatsz az alábbi oldalra, ott regisztrálsz és letöltés telepítés után használod a szoftvert.

Röviden összefoglalva

Technológiailag elértük azt a szintet, ahol már mindenki számára megfizethető és elérhető a 3D nyomtatás lehetősége. A 3D nyomtatás technológiájával kinyílik a világ, az otthoni tervek megvalósíthatóvá válnak! A Solid Edge által nyújtott technológia hozzásegíthet a terveid megvalósításához és a szinkron technológia képességeivel bármelyik népszerű 3D formátumot könnyedén szerkesztheted. A határ tehát a csillagos ég!

Szerző:

 Tripolszki Gábor – Ügyféltámogató mérnök, PLM üzletág – Enterprise Group

- Hirdetés -

- Hirdetés -

NEW technology