Barion Pixel

3D nyomtatással készül emberi orrporc

Kanadai kutatók dolgozták ki azt a módszert, amellyel mesterséges emberi porc készíthető. Az alapanyaga speciális hidrogél, amihez a pácienstől vett sejteket is hozzáadják – ebből lehet kinyomtatni aztán az egyedi formájú implantátumot.

A módszeren dolgozó Adetola Adesida professzor elmondta: bár a mesterséges porcok néhány óra alatt elkészíthetők, az emberi testben lévők egy életen át változnak. Emiatt számolni kell az öregedéssel is, mielőtt kinyomtatják és beültetik az implantátumot, „de azután lényegében ugyanúgy viselkedik, mint egy emberi porc” magyarázta.

Az Albertai Egyetem találmányának óriási szerepe lehet a jövő gyógyászatában, hiszen rengeteg bőrrákos betegnél fordul elő, hogy el kell távolítani az orrban lévő porcokat, ami az arc torzulásához vezet. A helyreállító műtétekhez jellemzően a bordákból vesznek porcot. Ez a jobb híján alkalmazott megoldás növeli a szövődmények kockázatát – egyrészt azért, mert az átültetett darab deformálódhat, másrészt pedig azért, mert a bordák felnyitása komoly fertőzésveszélyt hordoz, növelve az akár végzetes tüdőproblémák esélyét.

A 3D nyomtatással készült mesterséges porc alkalmazásával mindez kiküszöbölhető. A mintavételhez elegendő lesz egy mindössze 30 perces biopszia, amit az egyedi porcforma gyors legyártása követ. Az eljáráshoz felhasznált sejteket el is lehet tárolni, hogy később szükségessé váló operációknál ugyanúgy felhasználhatóak legyenek. A kutatás jelenleg az állatkísérleteknél tart, a klinikai tesztekre a következő 2-3 évben kerülhet sor.

Gábor János, NEW technology

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Érdemes elolvasni
NEW technology