Barion Pixel

3D nyomtatott ház mindenkinek! Ez lehet a jövő?

Egyre nagyobb figyelem irányul a 3D nyomtatott házakra és épületekre. A világ különböző országaiban ezek jelenthetnek életképes alternatívát a lakhatási nehézségek orvoslására, azonban az ingatlanok előállításához szükséges technológia továbbra is költséges. Ez egy francia innovációnak köszönhetően a jövőben változhat, derül ki az All3DP cikkéből.

Philibert Le Gonidec de Kerhalic, a franciaországi De Vinci Innovációs Központ kutatója nyers földtéglából készült hagyományos építési módszereken dolgozott. Munkájának eredményeként megszületett egy olcsó, nyílt forráskódú, biocementtel dolgozó 3D nyomtató, amelyet House3D-nek nevezett el.

„A betonhoz képest a nyersföld egyik előnye, hogy kiváló hőszigetelő, miközben helyben fellelhető, bioalapú és biológiailag lebomló anyag”, mondta Kerhalic az All3DP-nek. „Azonban, mint minden téglának, ennek is megvannak a tervezési korlátjai. Ezért szerettem volna szintet lépni a 3D nyomtatás terén, és ezzel a technológiával előállítani az építőelemet.”

- Hirdetés -

- Hirdetés -

A minél szélesebb körű hozzáférhetőség érdekében Kerhalic gondoskodott arról, hogy a rendszer összeállításához szükséges valamennyi fájl forráskódját hozzáférhetővé tegye, így az egyedi nyersföld extrudertől a profilon át minden adat hozzáférhető az ambiciózus tervezők számára, hogy elkészítsék saját House3D nyomtatójukat. A tervező még arról is gondoskodott, hogy az agyag, rizsszalma, homok és víz elegyéből alkotott nyersföld elkészítésének leírását is megtalálják az érdeklődők.

A korai eredmények ígéretesek, ami azért is örömteli, mert az építkezések növekvő költségei és az ebből fakadó szegényes lakáskínálat arra késztet bizonyos országokat (mint Kanada), hogy a 3D nyomtatással történő építkezést is bevonják a piacra nehezedő feszültségek enyhítésére.

- Hirdetés -

Vörös István, NEW technology

- Hirdetés -

NEW technology