Barion Pixel

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Ötezer négyzetméterrel bővül az ITK Holding Zrt.

- Hirdetés -

Az Inter Traction Electrics Kft. bemutatta a Mercedes-Benz Sprinter alapjaira épülő iskolabuszát

Az infrastrukturális fejlesztéseinek következő állomásához érkezett az ITK Holding Zrt., az új üzemének október 12-i ünnepélyes alapkőletételével megkezdte legújabb beruházását. Ennek keretében 3000 négyzetméterrel nő a karosszéria üzem kapacitása, valamint további 2000 négyzetméterrel bővül a beépített infrastruktúra. Az eseményen az ITK Holding Zrt. leányvállalata, az Inter Traction Electrics Kft. bemutatta a Mercedes-Benz Sprinter alapjaira fejlesztett és gyártott, jelentős hazai hozzáadott értékkel készülő iskolabuszát, a Mercedes-Benz REFORM-S Schoolt. Továbbá a cégcsoport a Debreceni Szakképzési Centrummal és a Berettyóújfalui Szakképzési Centrummal is együttműködési megállapodást írt alá, a jövő műszaki szakembereinek valós körülmények közötti képzése érdekében.

Az ITK Holding Zrt. 2017 decemberében adta át az Oktatási, Fejlesztési Központját és Kísérleti Üzemét Debrecenben, amely a gyártás mellett a termék és gyártástechnológiai kutatás-fejlesztési tevékenységek központjául is szolgál, de a modern járműgyártással kapcsolatos duális képzés feltételeit is biztosítja. A vállalat újabb mérföldkőhöz érkezett idén ősszel: egy 3000 négyzetméteres – korszerűen felszerelt, minden szakmai és biztonsági igényt maximálisan kielégítő – karosszériaüzem építését kezdte el, amelynek az alapkövét ünnepélyes keretek között helyezték el október 12-én a cégcsoport telephelyén. A vállalat az infrastrukturális fejlesztés részeként további 2000 négyzetmétert is beépít az üzem területén, így összességében 5000 négyzetméterrel bővül a gyártókapacitás, amely a megvalósulási szakaszban lévő projekteknek, valamint az előkészítés alatt lévő sorozatgyártási céloknak köszönhetően váltak indokolttá.

A cégcsoport a folyamatos innováció és beruházások mellett is elkötelezett a környezettudatosság, a fenntarthatóság és a biztonságkultúra fejlesztése mellett. Ezen értékekkel összhangban dolgozunk partnereinkkel azon, hogy a lehető legmagasabb szintű technológiával szolgáljuk a közlekedők kényelmét és biztonságát” – mondta el Kossa György, az ITK Holding Zrt. elnök-vezérigazgatója.

Az esemény során az ITK Holding Zrt. leányvállalata, az Inter Traction Electrics Kft. bemutatta a 14 típusból álló autóbusz családjának legújabb típusát, a Mercedes-Benz Sprinter alapjaira fejlesztett és gyártott iskolabuszát, amely jelentős hazai hozzáadott értékkel és modern felszereltségével válik versenyképes modellé a személyszállító gépjárművek piacán. Az egyedi kialakítású „Mercedes-Benz REFORM-S School” az Inter Traction Electrics Kft. és a Mercedes-Benz által fejlesztett közlekedésbiztonsági és utasbiztonsági eszközeinek köszönhetően a gyermekszállítás jövőjét hozzák el: az iskolabusz számos olyan vezetéstechnikai segédrendszert kapott, amelyek jellemzően a felsőkategóriás személyautókban érhetők el, így például az aktív távolságtartó tempomat, az aktív sávtartó asszisztens, a holttérfigyelő, a közlekedési-tábla felismerő, az éberségfigyelő, az oldalszél asszisztens vagy a kiszállás figyelés, amely az elhaladó járművekre figyelmeztet leszálláskor.

Emellett az iskolabuszban mutatkozik be az ITK Holding Zrt. másik leányvállalata által fejlesztett online rendszer is, amely folyamatos információkkal látja el a szülőket az utazással kapcsolatosan. Például arról is tájékozódhatnak, hogy merre jár a busz, milyen annak műszaki állapota, illetve gyermekük – az RFID kártyájuk (pl. e-diákigazolvány vagy e-személyigazolvány) használatával – mikor lépett fel a buszra, s mikor szállt le arról. A szoftver a pedagógusoknak is segítséget nyújt az utaslista számontartásában, de a sofőrnek is számos lehetőséget biztosít. Az autóbuszvezető a fedélzetre szerelt 10 colos kijelzőn folyamatos tájékoztatást kap a gépkocsi műszaki állapotáról, vagy arról, hogy a gyerekek bekötötték-e a biztonsági övet. Vészhelyzet esetén pedig segítséget is kérhet a rendszeren keresztül vagy felveheti a kapcsolatot a diszpécserközponttal is. A járművet 360 fokos kamerarendszerrel is felszerelték, ezáltal még biztonságosabbá válik a manőverezés.

Reinhardt Münster, a Mercedes-Benz Hungária Kft. ügyvezető igazgatója az iskolabusz bemutatót követően az eseményen bejelentette, hogy az ITK Holding Zrt. leányvállalata, az Inter Traction Electrics Kft. „VanPartner minősítését kapott, amely alapján a cégcsoport már Mercedes-Benz kishaszongépjárműveket is építhet.

„A hazai járműgyártók előtt új lehetőségeket nyit meg a nemzeti buszstratégia és az annak részét képező zöld busz program. Magyarországon megközelítőleg 8500 autóbusz vesz részt a teljes, helyi és helyközi közösségi közlekedésben. Általános cél, hogy ez a járműállomány a lehető legkorszerűbb buszokból álljon, a flotta átlagéletkora a jelenlegi 14,7 évről kb. 10 évre csökkenjen. Hosszabb távon, fokozatosan és költséghatékonyan teljes átállást tervezünk a tiszta, döntően elektromos meghajtású járművekre a közösségi közlekedésben. A nemzeti buszstratégia keretében 36 milliárd forintnyi támogatás érhető majd el a következő tíz évben környezetbarát, döntően elektromos buszok beszerzéséhez a helyi közlekedésben. Kiemelt cél, hogy a Magyarországra tervezett buszbeszerzéseket elsősorban hazai gyártásból tudjuk megvalósítani.” – közölte az ünnepélyes eseményen Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára. – „Az ITK is jó példát mutat ebben, hiszen a bemutatott iskolabusz-prototípus is egy magas hazai hozzáadott értékkel bíró termék. A nemzetközileg elismert, külföldi cég által megalkotott alap magyar ötletek segítségével, magyar tervezők gondolatait összefogva, hazai szakemberek által kidolgozva, megmunkálva vált egy biztonságos és megbízható járművé. Ezek a közlekedésbiztonsági és utasbiztonsági eszközök már a gyermekszállítás jövőjét jelentik. Az iskolabusz felszereltsége már egy felsőkategóriás személyautóékhoz mérhető.”

Az ünnepélyes alapkőletétel és az iskolabusz bemutató mellet az ITK Holding Zrt. – Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata támogatásával – együttműködési megállapodást írt alá a Debreceni Szakképzési Centrummal és a Berettyóújfalui Szakképzési Centrummal a jövő műszaki szakembereinek valós körülmények közötti képzése érdekében. A Szakképzési Centrum az együttműködés keretében a Gépészeti, a Közlekedési és az Elektromechanikai-elektronikai Szakmacsoportok képzési palettáját szélesíti az ITK cégcsoport munkaerő piaci igényeit figyelembevéve, amelyhez a megállapodás értelmében a vállalat biztosít helyszínt, és annak keretében fogadja a diákokat.

„Hatalmas eredménynek tartom, hogy az ITK Holding Zrt. beruházásával Debrecenben éledhet újjá a nagy hagyományokra visszatekintő magyar buszgyártás. Büszke vagyok rá, hogy a debreceni gazdaság versenyképességének köszönhetően az ITK úgy gondolja, hogy városunk megfelelő hely a Mercedes buszok gyártására. Debrecen jó választás abból a szempontból is, hogy magas színvonalú oktatásunk képes lesz biztosítani az ITK számára a szakember-utánpótlást.”mondta el Dr. Papp László, Debrecen Megyei Jogú Város polgármestere.

„A MOL 2030 stratégiájának egyik fókuszterülete, hogy a MOL-ból igazi mobilitási szolgáltatót építünk. Az ITK-ban történő többségi részesedésvásárlással beléptünk az autóbuszos közösségi közlekedés piacára is. A fogyasztói igényekre alapozva folyamatos innovációval a lakosság szinte minden mobilitási igényét magas színvonalon kiszolgáljuk, akár a hagyományos, akár az elektromos, megosztáson alapuló közlekedésben.” – fogalmazott Ratatics Péter, a MOL Magyarország ügyvezető igazgatója.

ITK Holding

Érdemes elolvasni
NEW technology