Barion Pixel

- Hirdetés -

- Hirdetés -

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Mesterséges kaméleonbőrt kaphatnak a robotok

A hüllő álcázóképességét hidrogéllel sikerült leutánozni, és tengeri ételek frissességét már most meg lehet vele állapítani.

Máris van felhasználási területe a kínai és német tudósok együttműködésében előállított „mesterséges kaméleonbőrnek”, ami – bár jelenleg csak kezdetleges formában létezik – egy napon képes lesz arra, hogy egyes élő organizmusokhoz hasonlóan átvegye a környezete színstruktúráit. Tengeri ételek frissességét már most képes jelezni, viszont a fejlesztésben résztvevő tudósok biztosak benne, hogy forradalmi változásokat hoz a robotikában is.

A színváltoztatásra képes hidrogél trükkje a molekulák szintjén található: az ún. luminogéneket mag- és héjrétegekbe rendezi, és rájöttek, hogy tengerből származó ételek közelében egyfajta kémiai szenzorként viselkedik. A színváltozást a környezetben megjelenő aminokra reagálva produkálja – ezek a szerves vegyületek akkor jönnek létre, amikor az ammóniában egy vagy több hidrogénatom helyét szerves anyagok veszik át. Ez történik például romlásnak indult halak közelében.

- Hirdetés -

„A legtöbb színváltoztatásra képes anyag eddig úgy készült, hogy kettő vagy annál több luminogént egy elasztomerhez vagy hidrogél mátrixhoz adtak”, magyarázta a Ningbo Anyagtudományi és Mérnöki Intézet professzora. Tao Chen leszögezte: ezzel teljes mértékben még nem lehetett utánozni a kaméleonok evolúciós képességét, hiszen az állatok nemcsak néhány színt képesek magukra ölteni, hanem akár összetett színszerkezeteket is. Most ez utóbbi titkot sikerült megfejteni, majd elérni, hogy hőmérsékletre vagy bizonyos pH-értékekre reagálva kékké vagy zölddé alakuljon az eredetileg vörös anyag. Ezek az első lépések, de a módszerrel az ismert színspektrum bármely árnyalata elérhető lesz.

Az ételek frissességének kimutatásához frissen csomagolt rákok és halak mellé helyezték a mintákat, majd ötven órán át figyelték, hogy mi történik. A fagyasztott (-10 fok alatti) húsok környezetében szinte egyáltalán nem változott a szín, tehát arra a következtetésre jutottak, hogy azok frissek maradtak. A többi esetében viszont, amelyek 30 fok körüli hőmérsékleten maradtak, egyértelmű változás történt: a fluoreszkáló vörös élénkzöldbe fordult, ami egyértelművé tette, hogy az étel megromlott.

A környezeti hatásokra irányított módon színt változtató anyagot nem feltétlenül az élelmiszeripar, sokkal inkább a robotika területére szánják, szögezte le Chen. A tudós elárulta: a következő lépés az lesz, hogy olyan „biomimetikus, puha, bőrszerű anyagot” készítenek, ami az élő organizmusokéhoz hasonló színváltoztató képességgel ruházza fel a robotokat. A gépek álcázásra, különböző tartalmak felületi megjelenítésére, esetleg figyelmeztetésekre használhatják majd a találmányt.

Gábor János, NEW technology
(Forrás: Interesting Engineering)

- Hirdetés -

Érdemes elolvasni
NEW technology