Barion Pixel

- Hirdetés -

- Hirdetés -

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Szimuláció csúcskategóriás szoftverekkel – 2. rész

Címlapsztorink előző részében a graphIT kft. szoftver licensz kereskedelmi tevékenységét, képzési irányvonalát és konzultációs szolgáltatásait mutattuk be Sallay Péter, a cég ügyvezető igazgatója segítségével. A másik két üzletáguk a digitális gyártáshoz köthető.

Gazdasági érdek a szimuláció

A digitális gyártás az ipar 4.0 koncepciójához fogalmi szinten közvetlenül kapcsolódik – magyarázza Sallay Péter. A hazai piacon olyan megoldásokat biztosítunk, mint a gyártási folyamatok vagy akár komplett gyárak szimulációja. Szemléletes példa a virtuális üzembehelyezés – ekkor, még mielőtt telepítenének mondjuk egy plusz robotcellát, pontosan megvizsgáljuk, hogy fog működni, akár a PLC programozás szintjéig bemutatjuk a gyártósor reakcióját az új elemre. Az eredmények kiértékelését követően megnézzük, hogy megéri-e vagy sem a példánkban szereplő plusz robotcella telepítése, de természetesen további bővítések esetén is óriási segítséget jelent a szimuláció. Sokszor pontosan meg tudtuk mondani, mennyivel fog növekedni ügyfelünk termelési kapacitása, vagy éppen milliókat spórolt meg azzal, hogy nem fektetett be új gépbe.

- Hirdetés -

Digitális gyártás üzletágunk portfólióját képező szoftvereinkkel (pl. Plant Simulation, Process Simulate) részletes folyamatszimulációkat, komplett gyárszimulációkat végzünk. Ezekhez megvan a sokéves szaktudásunk, hiszen körülbelül tíz éve foglalkozunk vele.

Termelésütemezés – probléma megoldva!

Kifejezetten piaci igényekre vezetjük be a megoldásainkat ügyfeleinknél, erre az egyik legjobb példa a termelésütemezés. Jelenleg több szoftverrel is dolgozunk ezen a területen. A megfelelő szakmai támogatás érdekében külön erre specializálódott csapatot szerveztünk olyan munkatársakból, akik korábban termelésütemezők voltak. Nálunk ezen a területen is kiemelt fontosságú, hogy a megfelelő szaktudást biztosítsuk a szoftver mellé. Amikor elkezdtünk foglalkozni a termelésütemezéssel, akkor a japán Asprova nevű szoftverrel indultunk el, ami harminc éve megtalálható a piacon, és minőségben, illetve teljesítőképességben a legjobbak közé sorolható. Később a Siemens oldalról bekerült a portfóliónkba az Opcenter APS. A legtöbb gyártócég az ütemezést Excel-táblázatban végzi, ahhoz viszont, hogy egy ügyfelünk termelési folyamatát százszázalékosan leképezhessük, bonyolult folyamaton megyünk keresztül, amit nagyon kevés szoftver tud elvégezni. Viszont az általunk bevezetett megoldások igen. – érvel mellette Sallay Péter.

Ügyfeleink a jelenlegi gazdasági helyzetben nemcsak célszoftvereket, hanem komplett megoldásokat is keresnek. A szaktudásra abszolút szükség van, és most jött el az idő, amikor erre komolyan áldoznak is a vállalkozások. Fontos, hogy a meglévő tudást ne kizárólag egyes emberek birtokolják, hanem a rendszerekben legyen rögzítve.

A lényeg: amire az ügyfélnek szüksége van

Ránk jellemző, hogy kis cég vagyunk, rugalmasak, a szaktudásunkból pedig az ügyfeleink profitálhatnak – mondja büszkén Sallay Péter. Nem az a lényeg, hogy mi mit kínálunk, hanem az, hogy az ügyfélnek mire van szüksége.

Sallay Péter, ügyvezető

A hosszútávú stratégiánk egyértelműen az, hogy komplett megoldást nyújtsunk, messze túlmutatóan a szoftverértékesítésen. Ez az egyik legfontosabb irány, a másik pedig a teljességre való törekvés. Az ipar 4.0 felé irányuló fejlesztésekből adódóan számos cég olyan megoldást szeretne, amely nemcsak szoftvert tartalmaz, hanem vele együtt ipari berendezéseket, automatizálási eszközöket, PLC-ket, komplett sorokat, egyedi célgépeket és még sorolhatnám. Éppen ezért bővítjük az együttműködéseink körét, és olyan partner cégekkel dolgozunk együtt, akik hozzánk hasonló szakértelemmel rendelkeznek a hardverek terén. Ez a kapcsolat óriási előnyt adhat az ügyfeleinknek, hiszen komplett ipari digitalizációs vagy ipar 4.0 megoldást vezethetnek be. A stratégiai irányunkba ez teljes mértékben beilleszthető, hiszen teljességre törekvő megoldást nyújtunk ezáltal.

Rugalmasságra törekszünk, ami szintén előnyt jelent az ügyfeleinknek. A munkatársaink száma 25 fő környékén mozog jelenleg, amivel még a kellő flexibilitást biztosítani tudjuk. Biztos pénzügyi háttér van mögöttünk – többmilliárdos cégcsoport, stabil cég. Kommunikációban olyan hatékonyan működünk, mint egy multinacionális vállalat. Mindezek hozzásegítenek ahhoz, hogy gyorsan tudunk döntéseket hozni, ami óriási előny a mai világban.

„Piacvezető megoldásokat nyújtunk a cég megalapítása óta”

Megjelentek nálunk is az online konferenciák és folyamatos rendszerességgel tartunk webinárokat. A gyárbejárásokat is el tudjuk végezni online, amelynek során megismerjük az ügyfeleink termelési környezetét. Ha az online infrastuktúra lehetővé teszi, egyszerűen betekintést nyerhetünk a teljes gyártási folyamatba.

A cégprofilunk kb. felét a mérnökinformatika teszi ki, a másik ötven százalékot az IT.

Az semmit nem ér a mai világban, hogy értünk egy szoftverhez; azt be kell tudni illeszteni az ügyfél gyártási és informatikai környezetébe is. A bevezetések során felmerülő kihívások jelentős része ugyanis IT jellegű, és gyakran semmi köze nincs az adott szoftverhez – foglalja össze a graphIT Kft. legnagyobb előnyét Sallay Péter.

Némethi Botond, NEW technology magazin
A cikksorozat megjelenézés a graphIT támogatta.

- Hirdetés -

Érdemes elolvasni
NEW technology