Barion Pixel

Sallay Péter: „A csúcskategóriás szoftverek csak megfelelő szaktudással teremtenek igazi értéket” – 1. rész

A graphIT 1992 óta tevékenykedik Magyarországon, akkor még egy amerikai cég leányvállalataként, 1997-től pedig már önállóan hazai vállalatként fejti ki tevékenységét. A régóta ismert CAD/CAM/PLM szoftverek mellett digitális gyártással, digitális termékfejlesztéssel és az ezekhez kapcsolódó megoldásokkal foglalkoznak. A cég mottója árulkodó, az eddig elért sikereiket köszönhetik felfogásuknak: „A szakértelmünket biztosítjuk a ügyfeleinknek, nem pedig csak a termékeinket. Piacvezető szoftverekkel dolgozunk, de ezek kizárólag akkor értékesek, ha a megfelelő tudást átadjuk a felhasználóknak” – foglalja össze alapvetésüket Sallay Péter, a graphIT Kft. ügyvezető igazgatója. A cég négy üzletágra épül, ami a vállalkozás fejlődéstörténetéhez köthető, az első részben kettőt mutatunk be ezekből.

Az autóipar egyik legkorszerűbb fejlesztőeszköze

Az első két üzletágunk inkább termékspecifikus – kezdi részletezni a vállalat tevékenységét Sallay Péter. Az autóipar egyik legkorszerűbb fejlesztőeszközét, az NX-et és a hozzá kapcsolódó PLM adatkezelő szoftvert, a Teamcentert jelenti. A digitális termékfejlesztésre húzóágazatként tekintünk a cégünknél. Az NX szoftverrel gyakorlatilag alapításunk óta foglalkozunk, ami az idők során jelentős átalakuláson ment keresztül, ám azóta rengeteg iparág standardjává vált. Olyan technológiák megtervezésére képes, amelyeket egy hétköznapi ember nehezen képzelhet el. Ez egy csúcskategóriás szoftver.

Magyarországon az NX szoftver legtöbb felhasználója az autóipari gyártók és beszállítók körében található. Egyrészt a szoftver maximálisan alkalmas a szükséges feladatok elvégzésére, másrészt szabványként szerepel az, hogy NX generálta adatokkal dolgozzanak.

Komplex megoldást teszünk az NX mögé. Egy termékfejlesztési platformról beszélünk, amelyben több száz modul található. Ügyfeleinket ennek megfelelően képezzük, beillesztjük a szoftvert a fejlesztési vagy gyártási környezetükbe, ha kell, összekapcsoljuk az ERP rendszerükkel vagy a szerszámgépeikkel. Óriási előnyt jelent, hogy közel három évtizedes tapasztalattal rendelkezünk e területen. Például egy öttengelyes szerszámgép hatékonyságát akkor lehet kihasználni, ha a szoftvert hozzáillesztettük – ilyen technológia esetében nem is olyan egyszerű folyamat az összekapcsolás. Majd ennek segítségével még a valós fizikai megmunkálás előtt szerszámgép szimulációval ellenőrizzük a folyamatot, az eredmény pedig magáért beszél: egy olyan optimális program fog futni a gépen, amely minden igényt kielégít, a technológiai szempontoktól kezdve egészen a határidők pontos betartásáig.

A szakmai tapasztalatunkra az a legjobb példa, hogy a cégünk összességében több mint 150 évnyi mérnöki szaktudással rendelkezik, ez a szám tulajdonképpen azt mutatja, mely kollégánk, milyen régóta foglalkozik szoftvermegoldásokkal. Fontos annak az ismerete, hogy az adott gyártási környezetbe miképpen illesztjük be az NX szoftvert – többféle szerszámgép szimulációkat, különböző posztprocesszorokat. Nemzetközi cégeknél bevált gyakorlat, hogy az NX licenceket egy külföldi szerverről használják, viszont a hazai támogatást mi biztosítjuk nekik. Ennek fontos részét képezik az NX tanfolyamok, amiket a graphIT mint hivatalosan regisztrált Siemens Traning Partner tud szolgáltatni standard tananyag szerint magyrul és angolul. De arra is van példa, hogy a multinacionális vállalat testreszabott NX szoftvert kér, amiben mi segítséget nyújtunk neki.

Rugalmasság az oktatásban

A bevezetési folyamat szerves részét képezi a partnereink edukálása – magyarázza Sallay Péter. Regisztrált felnőttképzési intézmény vagyunk. Az irodánkban található az oktatótermünk, ahol folyamatosan zajlanak képzések – ha éppen nincsen korlátozás erre vonatkozóan. Az oktatói és a konzultációs szolgáltatásunk nagy része kiválóan működik online térben is. Egyszerűnek tűnik ez a képzési mód, de mégsem teljesen az, hiszen olyan infrastruktúrát kell biztosítani hozzá, hogy a résztvevők ne érezzék a fizikális jelenlét hiányát; rálátunk a ügyfeleink gépére, bele tudunk nyúlni, ha szükséges. Nem okozhatunk kis teljesítményvesztést sem a jelenléti oktatáshoz képest.

Hozzáállásunkat a rugalmasság jellemzi, hiszen nem az a fontos, hogy mi mit akarunk, hanem az ügyfél kívánságait tartjuk szem előtt. Rengeteg előnye van az online oktatásnak, mert sokkal több kényelmi funkcióval bír, mint a személyes.

Emellett exkluzívabb szolgáltatásnak számít, amikor a partnerünk saját telephelyén biztosítjuk a személyre szabott oktatást. A Siemens hivatalos, regisztrált tréningpartnereként teljes körű ismereteket tudunk átadni.

Sallay Péter, a graphIT Kft. ügyvezető igazgatója
Jól ismert, tradicionális CAD szoftver: a Solid Edge

A Solid Edge jól ismert termék – folytatja az üzletágak bemutatását Sallay Péter. Mi vezettük be a magyar piacra 1995-ben, tőlünk indult a hazai története. Ezért nem meglepő, hogy mélyen ismerjük ezt a szoftvert, hiszen nagy tradíciója van nálunk. Nem véletlenül tartalmazza a palettánk, hiszen rendkívül népszerű, könnyen tanulható és hatékony CAD szoftver. Nagy teljesítményre képes, nálunk egy teljes portfólió épül rá. Akár kezdő vállalkozásoknak is ajánljuk. Például a Siemensnek van egy „Startups” elnevezésű kezdeményezése, melynek keretében akár több ingyenesen juthatnak hozzá a frissen indult vállalkozások a Solid Edge szoftverhez.

De, hogy a sort tovább folytassuk, saját fejlesztésű modulokkal is rendelkezünk Solid Edge alapon, amely gyártervezésre alkalmazható. A koncepciót, amire felépül, úgy kell elképzelni, hogy egy új ipari cég gyártócsarnokot szeretne építeni, s olyan funkciókat kap a szoftver által, amivel az ilyen projekteket pillanatok alatt lehet kivitelezni. Ez a hatékonyságot növeli, ugyanis például egy hagyományosan 60 órás munkát hat óra alatt el lehet végezni a szoftver segítségével – sorolja az alkalmazás előnyeit Sallay Péter.

Ez a két üzletág a graphIT Kft. tradicionális szoftver licenc kereskedelemi tevékenységét erősíti. A másik két üzletág erősen szolgáltatás-orientált és a digitális gyártáshoz köthető, amelyeket a következő részben mutatunk meg.

Kövessetek minket addig is és látogassátok meg a graphIT oldalát!

Némethi Botond, NEW technology magazin

A cikk megjelenését a graphIT támogatta.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

NEW technology