Barion Pixel

- Hirdetés -

- Hirdetés -

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Ausztráliában teszteli humanoidját a NASA

Az űrkutatási hivatal új küldetést talált ki fejlett humanoidjának, a Valkyrie-nek, aminek a képességeit a nyugat-ausztráliai Perthben teszi majd próbára a Woodside Energy. A NASA robotikai csapata a houstoni Johnson Űrközpontból utazott a partner céghez, hogy átadja a gépet – jelentette a The Robot Report.

A szigetországban arra fogják használni a Valkyrie-t, hogy távvezérlésű feladatellátási képességeket fejlesszenek ki vele, elsősorban személyzet nélküli, tengeri energetikai létesítmények karbantartásához. A Woodside Energy a kísérleti időszakban nyert adatokat és szoftvereket aztán a NASA rendelkezésére bocsátja.

A Valkyrie-t úgy tervezték, hogy robusztus, strapabíró és teljesen elektromos humanoid legyen, egy olyan robot, amit távolról lehet működtetni leromlott állapotú vagy sérült környezetekben. Körülbelül 136 kilogrammot nyom, és 2,5 méter magas.

- Hirdetés -

Ez a projekt már a második együttműködés a Woodside és a NASA között. Utóbbi reményei szerint ez az együttműködés segít a Valkyrie-nek abban, hogy elsajátítson távoli robotműveleteket, amelyek egyben segítik a Woodside-ot is a személyzet nélküli létesítmények felügyeletében.

Az új képességek a NASA Artemis programjának Hold-missziói során használt alkalmazások és más, földi robotikai megoldások számára lesznek hasznosak. A NASA különösen bízik abban, hogy a Woodside létesítményeiben szerzett tapasztalatokat felhasználva még jobb robotokat lehet majd tervezni a veszélyes körülmények között történő munkavégzés robotizálásához.

„Örülünk, hogy megkezdhetjük a fejlett robotrendszerek fejlesztésének és tesztelésének következő szakaszát, ami pozitív hatással lehet a földi életre is, hiszen biztonságosabb működést tesz lehetővé veszélyes környezetekben” – magyarázta Shaun Azimi, a NASA robotikai csoportjának vezetője. „Ezek a demonstrációk tovább növelik a mai robotok lehetőségeit, hogy kiterjesszék az emberi hatókört, és támogassák az embereket a biztonságos kutatásban vagy munkavégzésben, bárhol is történjen.”

A jövőben a Holdon vagy a Marson távolról működtethető mobil robotok segíthetik a földi operátorokat abban, hogy fontos feladatokat hajtsanak végre akkor is, amikor humán űrhajósok fizikailag nincsenek jelen az adott égitesten. Ezek a tevékenységek magukban foglalhatják az infrastruktúra karbantartását és ellenőrzését, illetve olyan tevékenységeket, amikor helyi erőforrások és anyagok felhasználásával kell új tárgyakat előállítani.

A NASA szerint a Valkyrie-hez hasonló fejlett mobil robotok egy nap létfontosságú eszközök lesznek, amelyek lehetővé teszik az embereknek, hogy távolról felügyeljék a veszélyes munkákat, és levegyék a vállukról a monoton feladatokat. Ezek a képességek a Földön és az űrben egyaránt értékesek lehetnek.

Gábor János, NEW technology

- Hirdetés -

Érdemes elolvasni
NEW technology