Barion Pixel

A betonfotel, ami egy erős, 3D nyomtatott utcabútor

A generatív tervezés és a szelektív cementaktiválás nemcsak modern, üreges dizájnt kölcsönöz a tényleg betonból nyomtatott bútornak, hanem kellő szilárdságot és tartósságot is biztosít számára. A lenyűgöző teljesítményt tovább fokozza, hogy másképp már nem újrahasznosítható üveghulladékot is kevernek a töltőanyagba – írja a Yanko Design.

A CHAIR N°ONE úgy néz ki, mint egy életre kelt 3D-s drótváz, és ez teljesen szándékos lépés a tervező Martin Oberhauser és műhelye, a Studio Oberhauser részéről. A bútor az első olyan formatervezett széksorozat prototípusa, amit szelektív cementaktiválással, 3D-ben nyomtatnak ki, betonból. Az eljárás során szelektíven kötik össze a cementdarabokat, ahhoz hasonló megoldással, ahogy a gyantát kezelik az additív gyártás során, így az eredmény egy látványos, teljesen üreges, mégis szerkezetileg szilárd fotel. A fenntartható módon, a beton mellett újrahasznosított üveg felhasználásával készült CHAIR N°ONE olyan egyedi vonzerővel bír, hogy az akár művészeti, szobrászati és további esztétikai potenciállal ruházza fel az amúgy durva nyersanyagokat.

A CHAIR N°ONE üreges kialakítása révén, a parametrikus tervezésnek hála, egyszerre tartós és könnyű formát sikerült létrehozni. A bonyolult bionikus szerkezetek inspirálta bútor korallszerű, perforált külseje mellett a tervezőnek fontos volt a funkcionalitás is: a fotel tökéletesen illeszkedik az emberi testhez, amit úgy ölel körbe, mint egy megmerevedett babzsák.

- Hirdetés -

A szelektív cementaktiválás módja nagyon hasonló a 3D nyomtatás más formáihoz. A száraz cement-homok keverék finom rétegeit vízzel helyileg megszilárdítják, így rétegről rétegre komplex 3D objektumok hozhatók létre, nagyfokú geometriai szabadsággal. A cementnyomó anyagok egyébként aszerint variálhatók is, hogy a CHAIR N°ONE-t a tulajdonosa bel- vagy kültéri használatra szánja, így a fotel lényegében „egy univerzálisan használható művészi designbútor lesz” – mondja Martin Oberhauser.

Gábor János, Okosipar.hu

NEW technology