Barion Pixel

A CHIRON első 3D fémnyomtatója

Az AM Cube a CHIRON OPEN HOUSE ONLINE virtuális kiállítás keretein belül mutatkozott be.

Az AM Cube a CHIRON OPEN HOUSE ONLINE virtuális kiállítás keretein belül mutatkozott be.

A főként vertikális CNC esztergák és megmunkálóközpontok fejlesztésére szakosodott CHIRON Csoport bemutatta első 3D fémnyomtatóját, a nagyobb, összetettebb alkatrészek gyártására alkalmas AM Cube-ot. A berendezéssel a közel kész alkatrészek nyomtatása mellett bevonatolásra és javításra is lehetőség nyílik. Az új nyomtatóval a tuttlingeni központú vállalat bővíti központi kompetenciáit és a fémmegmunkálás és automatizáció mellett belép a 3D-nyomtatás területére. E lépés célja, hogy a jövőben teljeskörű megoldásokat kínálhassanak ügyfeleiknek, egyetlen forrásból. Az AM Cube a május 14-19. között tartott CHIRON OPEN HOUSE ONLINE egyik fő attrakciója volt.

Additív gyártói start-up

- Hirdetés -

“Az additív gyártás részleg tulajdonképpen egy start-up a csoportunkon belül” – magyarázza el Axel Boi, a részleg vezetője. “A CHIRON 3D-fémnyomtatójával lehetőséget teremtünk a hosszabb beszerzési időt igénylő és magas alapanyagköltséggel járó, nagyobb alkatrészek gyártására. A technológia hatékonyan használható a gépiparban, szerszámgyártásban, energiatermelésben és a repülőiparban, melyek mind fontos célterületek a vállalat számára” – fejti ki a szakember.

Intuitív vezérlés és programozás

Az új AM Cube – a CNC megmunkálóközpontokhoz hasonlóan – egy hagyományos derékszögű koordináta-rendszerre épül. A rendszer a standard DIN ISO kódokkal, összetett gyártmányok esetén pedig CAD/CAM szoftverrel programozható. A vezérlés a jól bevált Siemens komponensekkel történik, hardvertől kezdve, a HMI-n át az AM Cube programozásáig.

Más 3D-fémnyomtatóktól eltérően, az AM Cube nyomtatófeje nyomtatás/bevonatolás közben is cserélhető. Ez az opció lehetővé teszi a különböző folyamatok kombinálását: az egyik fejjel például magas felületi minőség, míg egy másikkal gyorsabb felhordás érhető el. Az automata fejcserélő funkció mindezt egy alkatrész gyártásán belül biztosítja. Ez egy másik olyan terület, ahol a CHIRON szakemberei alkalmazni tudták sokéves szerszámgépépítői tudásukat és tapasztalatukat. A folyamattal előállított kis mennyiségek miatt a rugalmasság kiemelten fontos faktor, iparágtól függetlenül. Az AM Cube összesen három nyomtatófejjel van felszerelve. Huzalos, illetve por alapanyagú felrakóhegesztés egyaránt végezhető vele, egyetlen gyártófolyamat alatt.

Felrakóhegesztés különböző nyersanyagokkal

Tekintve, hogy a nyomtatót a felrakóhegesztésben leggyakrabban használt két alapanyag (huzal és por) használatára tervezték, a CHIRON egy teljesen új technológiát hozott létre. Mindkét eljárásnak megvannak a maga alkalmazási területei: míg bevonatoláshoz a poralapú folyamatok az ideálisak, a fémhuzalos, lézeres felhordás jobb biztonsági tulajdonságokkal bír és a hulladékanyag csökkentése szempontjából is előnyösebb. A huzalos folyamat előnye emellett, hogy bármilyen típusú hegesztőhuzallal használható.

A rendszer platformként lett tervezve és a 4-tengelyes megmunkálásról viszonylag könnyedén 5-tengelyesre állítható. Az AM Cube a lehető legfejlettebb szenzorokkal lett felszerelve és az üzemeltetés minden vonatkozó biztonsági követelményének eleget tesz, anélkül, hogy szükség lenne a gépkezelő általi ellenőrzésre. Amennyiben a nyomtatót különösen reaktív anyagok, így például titán megmunkálására használják, az oxidáció megelőzése érdekében a teljes rendszer elárasztható védőgázzal. Így akár több órás megmunkálás is végezhető védőgázas légtérben.

Rolatast

- Hirdetés -

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!