Barion Pixel

A Földön is megváltást jelenthet a Rolls-Royce új űrüzemanyaga

Az egyenesen a Holdra szánt Trisofuel az égitesten tartózkodó asztronauták létesítményeit üzemeltető, Rolls-Royce gyártmányú mikronukleáris generátor meghajtására szolgálna. Az űrüzemanyaggal nemcsak a jövőbeni holdi élőhelyek számára lehet majd szükséges mennyiségű energiát előállítani, hanem a bolygónk áramellátás nélkül maradt régióiban is.

A projektben résztvevő walesi Bangor Egyetem közleménye szerint a világ vezető üzemanyagkutató intézetének tudósai olyan kicsi nukleáris üzemanyagcellákat terveztek, mint egy mákszem. Ezt az új nukleáris üzemanyagcella-technológiát a tervek szerint a Rolls-Royce fejlesztette mikronukleáris generátor működtetésére lehet majd használni. A Trisofuelt megalkotó egyetem ezen a projekten (valamint sok más terven) a NASA és az Egyesült Királyság Űrügynökségének partnereként dolgozik.

A Rolls-Royce mikronukleáris generátora egy nagyjából kisautó méretű hordozható eszköz, így jelenleg létező űrhajókkal is el lehet juttatni a Hold felszínére, ahol a Trisofuellel meghajtva látná el energiával a telepesek bázisait.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

A BBC-nek e témában adott interjúban Simon Middleburgh bangori professzor elmondta: a csapat azt reméli, hogy a következő néhány hónap során már tesztelni tudják a nukleáris üzemanyagot. Ezzel a kísérlettel a Rolls-Royce generátorát is próbára teszik: a tesztelés során mindkettő olyan erőhatásoknak lesz kitéve, mintha az űrben üzemelnének.

Az új üzemanyag mögött álló tudósok abban bíznak, hogy a technológia a Földön is használható lesz. Különösen hasznos lehet például katasztrófa sújtotta övezetekben, ahol nincs áram – emeltek ki egy kritikusan fontos példát.

- Hirdetés -

A NASA az 1972-es Apollo 17 óta először szeretne embereket küldeni a Hold felszínére az Artemis III misszióval, 2025-ben vagy 2026-ban. Az amerikai űrügynökség 2030 körülre egy holdi előőrs létrehozását is megcélozta. Ha sikerül, akkor onnantól kezdve állandó emberi jelenlét lesz a Holdon, ami egyfajta transzferállomása lesz a Marsra és a Naprendszer más égitesteire induló emberi expedícióknak.

Gábor János, Okosipar.hu

- Hirdetés -

NEW technology